Autor:
Mircea Marian
| duminică, 22 mai 2016 | 0 Comentarii
| 37 Vizualizari

Dragos Paslaru

Invitat în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro Tv, ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a arătat că actualul sistem de pensii speciale este nensustenabil pe termen lung, iar în 2050 sistemul de pensii ar putea intra în colaps. El a precizat însă că acest guvern nu se va atinge de pensiile speciale.

„În 2010 am avut o lege cadru pentru pensii, de atunci am avut 7 categorii de pensii speciale, anul acesta mai avem în Parlament o serie. Acestea se depărtează de principiul contributiv. Prin punctul de pensie încercăm să existe o echitate între cât ai contribuit și cât vei lua. Pensiile speciale crează niște avantaje în plus – nu că nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luați de la toți ceilalți. Iau dintr-un coș mare și dau unor categorii speciale niște pensii care crează o structură privilegiată. Dacă vom continua așa, pensiile nu au cum să crească pentru toți”, a declarat Pâslaru.

El a spus că executivul condus de Dacian Cioloș nu „își va asuma” o revernire la sistemul unitar de pensii.

„Ceea ce va trebui făcut, dar nu cred că acest Guvern își va asuma, e să se revină la un sistem de pensii unitar, pentru că nu vom avea resurse dacă sistemul se va împarți în pensii speciale. Există niște indexări de pensii care se fac, dar creșterile semnificative se pot întâmpla doar prin creșterea bugetului de stat – fie printr-o mai bună colectare a taxelor existente, fie prin creșterea taxelor – sau prin creșterea eficienței folosirii banului public. Ei cred că avem rezerve de eficiență de 20-30%, dacă ar fi să cheltuim eficient banul public. De 6 luni încoace tot zgâriem suprafața unor cheltuieli fără sens”, s-a plâns ministrul Muncii.

El a apreciat că „dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii e în colaps”. 

Tag-uri:
dragos paslaru, pensii speciale, pensii, sistem unitar de pensii, 2050

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/paslaru-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/paslaru-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Mircea Marian | duminică, 22 mai 2016 | 0 Comentarii | 37 Vizualizari Dragos Paslaru Invitat în emisiunea „După 20...

Preluat de la EVZ