loading…

Ministerul Muncii a avansat o nouă ofertă privind salariile din învățământ care propune trei etape de aplicare: corecțiile ar urma să fie implementate începând cu august 2016, noua grilă de salarizare din august 2017, iar bonusul de performanță ar urma să se aplice din ianuarie 2018.

Astfel, conform propunerii Ministerului Muncii, în învățământul preuniversitar, o învățătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, pornește de la un salariu de 1.480 de lei și poate avea în primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzător unui nivel de gradație 5. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 dacă gradația este definitivă.

Tot în învătământul preuniversitar, în cazul unui profesor cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradație de nivel 5 el crește la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, începe de la un salariu de bază de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus în învățământul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul să aibă o vechime de peste 40 de ani în muncă și gradul didactic I.

În cazul învățământului universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei în cazul unui asistent cu vechime de până la trei ani, în vreme ce pentru aceeași funcție, dar o vechime de până la 40 de ani în muncă, ajung la 2.666 de lei. După peste 40 de decenii la catedră, un profesor universitar poate obține 6.866 de lei pe lună, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

Salarii mai mari vor avea și profesorii care au funcții de conducere în cadrul universităților sau facultăților. Astfel, un șef de catedră, gradul II va avea salariul de bază de 7172, un decan va fi remunerat cu un salariu de bază de 7586, iar cea mai înaltă funcție, cea de rector grad II, va fi plătită de stat cu 8732 lei.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește o indemnizație de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. De asemenea, cadrele didactice din învățământul special beneficiază de o creștere cu 15% a salariilor de bază. Totodată, se arată în documentul propus spre negociere sindicatelor din educație, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învățământul primar sau gimnazial primește o indemnizație pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creștere salarială cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase și 10% pentru patru clase.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/ministerul-muncii-face-o-noua-oferta-privind-salariile-din-invatamant-23620.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/ministerul-muncii-face-o-noua-oferta-privind-salariile-din-invatamant-23620-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv