Autor:
Dodo Romniceanu
| joi, 19 mai 2016 | 0 Comentarii
| 40 Vizualizari

Cartofii sunt unul dintre alimentele cele mai frecvent consumate din lume

Cantităţile mari de cartofi, fie că sunt prăjiţi, copţi sau piure, pot determina creşterea tensiunii arteriale la adulţi, arată un studiu publicat de The BMJ.

Cartofii sunt unul dintre alimentele cele mai frecvent consumate din lume şi recent a fost inclus de guvernul SUA în programele de mese sănătoase, datorită conţinutului ridicat de potasiu. Dar niciodată până recent asocierea consumului de cartofi cu hipertensiunea arterială nu a fost studiată.

Astfel, cercetătorii de bază de la Spitalul Feminin Brigham şi Şcoala Medicală Harvard şi-au propus să determine dacă aportul pe termen lung de cartofi copţi, fierţi, prăjiţi, chipsuri sau piure poate fi asociat cu incidente de hipertensiune arterială.

Au urmat cercetări asupra 187.000 de bărbaţi şi femei în cadrul a trei studii mari din SUA care au durat mai mult de 20 de ani. Cu ajutorul unui chestionar, a fost evaluat aportul alimentar, inclusiv frecvenţa consumului de cartofi, iar hipertensiunea arterială a fost raportată de către participanţi în baza diagnosticului de către un medic

După luarea în considerare a mai mulţi factori de risc pentru hipertensiunea arterială, cercetătorii au descoperit că patru sau mai multe porţii pe săptămână de cartofi a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul mai mare de cartofi pai a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala atât la femei cât şi barbati. Şi consumul de cartofi prajiti (crisps) a fost asociat cu un risc crescut.

Cercetătorii sugerează înlocuirea unei porţii pe zi de cartofi cu o porţie de legume non-amidonoase.

Autorii subliniază că cartofii, în comparaţie cu alte legume, au un indice glicemic ridicat, astfel încât poate declanşa o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Într-un editorial, cercetătorii de la Universitatea New South Wales susţin că, deşi dieta are un rol important în prevenirea şi gestionarea timpurie a hipertensiunii arteriale, comportamentului alimentar şi al modelelor de consum sunt complexe şi dificil de măsurat. (sursele: descopera.ro, sciencedaily.com)

Tag-uri:
cartofi sunt sanatosi, cartofi tensiune arteriala, crestere tensiune arteriala, Brigham, Scoala Medicala Harvard, studiu cartofi

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/cartofi1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/cartofi1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPanorama
Autor: Dodo Romniceanu | joi, 19 mai 2016 | 0 Comentarii | 40 Vizualizari Cartofii sunt unul dintre alimentele cele mai frecvent...

Preluat de la EVZ