Prim-adjunctul ministrului de externe, Emine Dzhaparova, a declarat într-un interviu acordat vineri agenţiei The Associated Press că mulţi factori trebuie să fie la locul lor pentru ca Zelenski să iasă din ţară, citând în primul rând situaţia militară şi un avertisment din partea serviciului de informaţii ucrainean potrivit căruia Rusia plănuieşte “o ofensivă foarte serioasă în februarie”.

“Preşedintele nostru ar vrea să vină, are voinţa sau intenţia de a veni”, a spus ea, “dar încă se pune întrebarea dacă va exista o situaţie de securitate care să-i permită să vină”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat sâmbătă că până în prezent nu a fost luată nicio decizie în această privinţă. Zelenski “face vizite în străinătate în funcţie de situaţia din Ucraina şi de alţi factori”, a declarat Oleg Nikolenko, promiţând să “informeze în mod corespunzător publicul” cu privire la planurile preşedintelui privind călătoriile în străinătate.

Dacă Zelenski va merge la ONU, aceasta ar fi doar a doua sa călătorie în afara Ucrainei de la invazie. El a făcut o vizită surpriză la Washington la 21 decembrie pentru a se întâlni cu cei mai importanţi susţinători ai săi în războiul împotriva Rusiei, preşedintele Joe Biden şi membrii Congresului, cărora le-a mulţumit pentru sprijin.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisiliţia, a declarat că Adunarea Generală a programat deja o dezbatere la nivel înalt privind războiul pe 23 februarie, care va fi urmată de o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate pe 24 februarie.

Dzhaparova a declarat că Ucraina ar dori ca Adunarea să adopte una dintre cele două rezoluţii pe care Zelenski doreşte să le vadă aprobate în ajunul aniversării invaziei.

Ea a declarat că Ucraina se consultă cu partenerii săi cu privire la cele două măsuri, una care ar sprijini formula de pace în 10 puncte a preşedintelui, care include restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea forţelor ruseşti, iar cealaltă care ar stabili un tribunal pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune, ceea ce ar permite Rusiei să fie trasă la răspundere pentru invazia sa neprovocată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2023/01/7829079-ap-mediafax-foto-ap-patrick-semansky.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2023/01/7829079-ap-mediafax-foto-ap-patrick-semansky-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Prim-adjunctul ministrului de externe, Emine Dzhaparova, a declarat într-un interviu acordat vineri agenţiei The Associated Press că mulţi factori trebuie să fie la locul lor pentru ca Zelenski să iasă din ţară, citând în primul rând...