Potrivit unui comunicat al Federaţiei, sindicaliştii cer retragerea de către Guvern a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG 109/2011 privind ordonanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi exceptarea pădurilor de la aplicarea Guvernanţei corporative.

„Pentru un pumn de arginţi de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăţie şi resursă regenerabilă pe care această ţară o mai are şi a cărei valoare este una inestimabilă. România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro, iar sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanţi guvernamentali, şi a unor recomandări trasate de Organizaţia pentru Cooperareşi Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane hectare
păduri proprietate publică de stat, care stochează în prezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depăşeşte 100 miliarde euro”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Guvernul a promovat în 14 decembrie 2022 un proiect de lege pentru modificarea şi completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, „adoptat în mare grabă în şedinţa din 19.12.2022, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică”.

Conform sindicaliştilor, proiectul a fost trimis în procedură de urgenţă spre adoptare Senatului României.

„Se dă o lovitură decisivă majorităţii regiilor autonome ale statului, forţând reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale. Totodată, se prevede şi faptul că de la intrarea în vigoare a legii, nu mai pot fi înfiinţate regii autonome care să desfăşoare în principal activităţi economice. Astfel, dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii. Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi multe altele, este Regia Naţională a Pădurilor”, arată Federaţia Sindicatelor Silva.

Sindicaliştii susţin că, prin această modificare legislativă, pădurile României „sunt în pericol de a fi administrate şi exploatate de societăţi pe acţiuni sau de S.R.L-uri. După înfiinţarea acestor societăţi pe acţiuni, cel mai probabil, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesaţi de păduri şi de lemnul românesc, vor putea deveni acţionari majoritari (anumite firme cu capital străin care procesează cantităţi importante de lemn în România au deja poziţii dominante pe piaţă faţă de operatorii economici autohtoni)”.

Sindicaliştii mai spun că în administrarea pădurilor proprietate publică de stat, a unităţilor administrativ teritoriale, cât şi a celor proprietate privată este loc de mai bine, dar activitatea poate fi eficientizată „fără să distrugem, putem optimiza fără să concediem şi putem îmbunătăţi fără să desfiinţăm un model de gospodărire care şi-a dovedit funcţionalitatea timp de zeci de ani”.

Mitingul este programat joi, între orele 10.00 şi 13.00, la sediul Guvernului României din Piaţa Victoriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2023/01/7540854-mediafax-foto-alexandra-pandrea.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2023/01/7540854-mediafax-foto-alexandra-pandrea-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Potrivit unui comunicat al Federaţiei, sindicaliştii cer retragerea de către Guvern a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG 109/2011 privind ordonanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi exceptarea pădurilor de la aplicarea Guvernanţei corporative....