Femeile au mai multe sarcini şi responsabilităţi mentale decât bărbaţii şi, ca atare, sunt supuse unui nivel semnificativ mai ridicat de stres, susţine un studiu britanic. Studiul realizat de o reţea a femeilor cu sediul în Londra arată nivelurile de stres asociate cu anumite grupe de vârstă.

 

Cercetarea mai arată, totodată, că femeile sunt supuse la diferite forme de stres încă de când devin adulte. Studiul stabileşte intervale de vârstă specifice corespunzătoare diferitelor factori de stres. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt puternic corelaţi cu sarcina mentală cu care se confruntă în mod regulat femeile.

 

Femeile, prea împovărate

 

„Femeile sunt supuse unei presiuni sociale intense pentru a reuşi în multe domenii”, a declarat pentru RTBF Tessy Ojo, fondatoarea grupului de sprijin Tessy’s Brunches. „Încercarea de a răspunde acestor aşteptări impune o povară psihologică enormă […]. Dacă vrem să îmbunătăţim situaţia, primul pas este cu siguranţă să recunoaştem existenţa acestor bariere în calea succesului şi a fericirii femeilor”.

 

Trei tipuri distincte de stres 

 

Cu excepţia banilor, care reprezintă o preocupare similară pentru toate cele 1.000 de respondente, sondajul identifică trei perioade distincte ale vieţii.

 

Majoritatea persoanelor cu vârste cuprinse între 21 şi 34 de ani sunt îngrijorate de sănătatea lor mintală, de carieră şi de prietenii. Între 45 şi 54 de ani, relaţiile romantice reprezintă cea mai presantă dintre preocupările lor. Iar după 65 de ani, respondenţii spun că sunt îngrijoraţi în principal de familia lor.

 

Această cercetare urmăreşte etapele importante din viaţa unei femei: cariera şi dorinţa de a evolua în timp ce îşi fac griji cu privire la succes sau eşec, dorinţa – sau, pentru unele, presiunea – de a întemeia o familie, în timp ce la o vârstă mai înaintată pot apărea preocupări legate de un eventual divorţ sau recăsătorire. De asemenea, nu este neobişnuit ca femeile să devină principalii îngrijitori pentru unul dintre membrii familiei lor; mai multe studii arată că majoritatea îngrijitorilor din familii sunt femei.

 

Asocierea acestor momente cruciale ale vieţii cu stresul resimţit de femei pune în perspectivă mitul „femeii minune” – prejudecata conform căreia o femeie „trebuie să reuşească” în toate aceste domenii (profesional, familial, prietenos) în ciuda presiunilor psihologice care apasă pe umerii lor.

 

Deşi acest sondaj a fost realizat în Marea Britanie, presiunea asupra sănătăţii psihice a femeilor nu are limite şi nu recunoaşte graniţe. Se estimează că opt din zece femei din majoritatea ţărilor europene sunt afectate în acelaşi mod, acasă şi la locul de muncă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2023/01/profimedia-0514605064.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2023/01/profimedia-0514605064-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Femeile au mai multe sarcini şi responsabilităţi mentale decât bărbaţii şi, ca atare, sunt supuse unui nivel semnificativ mai ridicat de stres, susţine un studiu britanic. Studiul realizat de o reţea a femeilor cu sediul în...