Punctele, liniile şi semnele în formă de Y din epoca de piatră ar putea reprezenta un tip de proto-scris creat de vânătorii-culegători care au trăit în Europa cu cel puţin 20.000 de ani în urmă.

Cu cel puţin 20.000 de ani în urmă, oamenii care trăiau în Europa au creat picturi rupestre impresionante cu animale pe care le-au asociat cu semne curioase: linii, puncte şi simboluri în formă de Y. Aceste semne, care sunt bine cunoscute de cercetători, ar putea avea legătură cu comportamentul sezonier al animalelor de pradă, ceea ce face ca semnele să fie prima scriere cunoscută din istoria omenirii, susţine un nou studiu.

Deşi arta rupestră paleolitică este mai bine cunoscută pentru caii graţioşi şi amprentele fantomatice ale mâinilor, există mii de semne nonfigurative sau abstracte pe care cercetătorii au început să le studieze abia în ultimele decenii. Într-un studiu publicat la 5 ianuarie în Cambridge Archaeology Journal(opens in new tab), o echipă de cercetători sugerează că aceste puncte şi linii aparent abstracte, atunci când sunt poziţionate lângă imagini de animale, reprezintă de fapt un sistem de scriere sofisticat care explică înţelegerea de către primii oameni a anotimpurilor de împerechere şi de naştere ale unor specii locale importante.

Cu toate acestea, alţi cercetători nu sunt convinşi de interpretările studiului cu privire la aceste semne create de oameni.

Melanie Chang(opens in new tab), paleoantropolog la Portland State University, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru Live Science într-un e-mail că este de acord cu evaluarea cercetătorilor că “oamenii din paleoliticul superior aveau capacitatea cognitivă de a scrie şi de a ţine evidenţa timpului”. Cu toate acestea, ea a avertizat că “ipotezele cercetătorilor nu sunt bine susţinute de rezultatele lor şi, de asemenea, nu abordează interpretări alternative ale semnelor pe care le-au analizat”.

Ce înseamnă semnele pictate?
Primii oameni din Europa erau vânători-culegători care mâncau multă carne de la specii precum cai, cerbi şi bizoni. Atunci când aceste animale se adunau sezonier în turme, ar fi fost vulnerabile la sacrificarea de către oameni. “Rezultă că cunoaşterea momentului migraţiilor, al împerecherii şi al naşterilor ar fi fost o preocupare centrală pentru comportamentul Paleoliticului superior”, au scris în studiul lor Bennett Bacon(opens in new tab), cercetător independent şi restaurator de mobilă cu sediul în Londra, primul autor al studiului, şi colegii săi.

Analizând numărul total de semne – fie puncte, fie linii – găsite în secvenţe din sute de peşteri, cercetătorii au descoperit că niciuna dintre serii nu conţinea mai mult de 13 semne, în concordanţă cu cele 13 luni lunare din fiecare an. “Am emis ipoteza că secvenţele transmit informaţii despre taxonii de animale asociate lor în unităţi de luni”, au scris ei, menţionând că primăvara, “cu semnalele sale evidente de sfârşit de iarnă şi migraţiile faunei corespunzătoare către locurile de reproducere, ar fi oferit un punct de origine evident, chiar dacă diferit la nivel regional, pentru calendarul lunar”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2023/01/hepta-6164168.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2023/01/hepta-6164168-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Punctele, liniile şi semnele în formă de Y din epoca de piatră ar putea reprezenta un tip de proto-scris creat de vânătorii-culegători care au trăit în Europa cu cel puţin 20.000 de ani în urmă. ...