Echipa de experţi ai AIEA prezentă la centrală a declarat că aceasta a pierdut energia electrică externă miercuri, la ora locală 15:30, când a fost complet deconectată de la reţea, “în urma rapoartelor privind o acţiune militară de amploare care vizează infrastructura energetică a Ucrainei”, a precizat AIEA într-un comunicat.

“Iniţial, toate cele 20 de generatoare diesel ale sitului au început să funcţioneze automat, iar acum opt dintre ele alimentează situl cu energie electrică de rezervă necesară pentru toate echipamentele legate de securitate. Celelalte 12 generatoare diesel sunt în modul stand-by”, a precizat AIEA.

“Echipa AIEA a raportat, de asemenea, că personalul de operare al centralei a desfăşurat toate activităţile în conformitate cu procedurile pentru un eveniment de pierdere a energiei electrice în afara amplasamentului şi că cele şase reactoare se află într-o stare sigură şi stabilă”, a precizat AIEA. “Cele două reactoare care au fost în modul de oprire la cald pentru a furniza centralei şi oraşului Enerhodar din apropiere abur şi încălzire vor fi pregătite pentru răcire. Celelalte patru rămân în modul de oprire la rece”, a adăugat instituţia.

AIEA a mai spus că a primit informaţii de la operatorul naţional ucrainean Energoatom că “din cauza unei scăderi a frecvenţei în sistemul energetic al Ucrainei”, toate unităţile energetice de la alte două centrale – Centrala Nucleară Rivne şi Centrala Nucleară Khmelnytskyy – au fost deconectate automat ca parte a protecţiei de urgenţă.

“Necesitatea unei alimentări sigure cu energie electrică în afara reţelei pentru toate amplasamentele nucleare este unul dintre cei şapte piloni indispensabili pentru asigurarea securităţii nucleare şi a siguranţei în timpul unui conflict armat”, a declarat AIEA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/11/iaea-ucraina.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/11/iaea-ucraina-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Echipa de experţi ai AIEA prezentă la centrală a declarat că aceasta a pierdut energia electrică externă miercuri, la ora locală 15:30, când a fost complet deconectată de la reţea, 'în urma rapoartelor privind o acţiune...