Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra) a declarat: „Nu susţinem utilizarea preventivă de rutină a antibioticelor la animale, acestea nu ar trebui să compenseze practicile de creştere deficitare şi vom continua să analizăm consolidarea legislaţiei în acest domeniu”.

 

Uniunea Naţională a Fermierilor a declarat că agricultura britanică este “un lider în ceea ce priveşte utilizarea responsabilă a antibioticelor”.

 

Rezistenţa antimicrobiană (AMR) a fost descrisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind “una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii globale, a securităţii alimentare şi a dezvoltării în prezent”.

 

Utilizarea excesivă a antibioticelor, atât în medicina umană, cât şi în agricultură, a făcut ca acestea să devină mai puţin eficiente şi a dus la apariţia “superbacteriilor”, tulpini de bacterii care nu mai pot fi tratate cu anumite medicamente.

 

Cele mai recente date publicate de Agenţia britanică de securitate sanitară arată că numărul total estimat de infecţii grave rezistente la antibiotice în Anglia a crescut cu 2.2% în 2021 faţă de 2020, de la 52.842 la 53.985.

 

Cercetătorii de la Alliance to Save our Antibiotics şi World Animal Protection au efectuat teste pentru depistarea superbacteriilor în râurile de lângă o duzină de ferme de porci şi păsări de curte intensive şi de bunăstare superioară din Warwickshire, Herefordshire, Devon, Norfolk şi Wye Valley, precum şi în tulburelul de la patru ferme intensive de produse lactate şi într-o mostră de aşternut pentru pui.

Impactul asupra mediului

Aceştia au declarat că au găsit o serie de gene rezistente la antibiotice şi tulpini rezistente de bacterii, Escherichia coli (E. coli) şi Staphylococcus aureus (S. aureus).

 

„În general, constatările noastre sugerează că este probabil ca fermele industriale să deverseze gene de rezistenţă şi superbacterii în cursurile de apă publice”, a concluzionat raportul, care a fost întocmit împreună cu Fera Science şi Biroul de Jurnalism de Investigaţie.

 

Metodele intensive de creştere a animalelor în “fabrici” au fost acuzate că au contribuit la creşterea RAM, susţinându-se că un număr mare de animale ţinute laolaltă poate fi un teren propice pentru boli şi poate duce la administrarea de antibiotice unor turme întregi de animale doar pentru a ţine la distanţă bolile.

 

Cóilín Nunan, consilier ştiinţific al Alianţei pentru salvarea antibioticelor noastre, a declarat că sunt necesare metode de creştere a animalelor care să asigure un nivel mai ridicat de bunăstare pentru a reduce riscul de îmbolnăvire şi utilizarea antibioticelor.

 

Majoritatea antibioticelor luate de oameni sau animale sunt excretate, împreună cu bacteriile rezistente la antibiotice. Atunci când gunoiul de grajd este împrăştiat pe pământ, acest lucru creşte numărul de bacterii rezistente în sol şi în apă“, a spus el.

 

„Cea mai bună modalitate de a reduce impactul agriculturii este de a reduce în mare măsură utilizarea antibioticelor, iar acest lucru înseamnă să păstrăm animalele în condiţii mai sănătoase, astfel încât acestea să aibă rareori nevoie de medicamente”.

 

Profesorul Isabelle Durance, directorul Institutului de Cercetare a Apei din Cardiff, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru BBC că este acceptat faptul că materiile fecale care intră în corpurile de apă pot transporta cu ele bacterii şi gene rezistente la medicamente, iar acestea ar putea proveni din agricultură.

 

„Ştim că, în cazul materiilor fecale provenite din producţia agricolă, există o cantitate care intră în apele reziduale. Puteţi avea pui perfect sănătoşi cu bacterii care au rezistenţă antimicrobiană. De îndată ce există materii fecale în corpurile de apă, vor exista bacterii rezistente la antimicrobiene”, a explicat ea.

 

Dar ea a avertizat că este “extrem de dificil” să se facă legătura între bacteriile din râuri şi o sursă specifică.

 

În luna ianuarie, UE a interzis utilizarea de rutină a antibioticelor în ferme şi toate tratamentele preventive cu antibiotice pentru grupuri de animale, pentru a combate utilizarea excesivă şi necorespunzătoare a acestor medicamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/11/profimedia-0362463674.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/11/profimedia-0362463674-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra) a declarat: „Nu susţinem utilizarea preventivă de rutină a antibioticelor la animale, acestea nu ar trebui să compenseze practicile de creştere deficitare şi...