Dar, în timp ce Putin a reuşit să crească preţul energiei în Europa – forţând intervenţii masive pe piaţă pentru a reduce durerea financiară a gospodăriilor şi companiilor, Sánchez a insistat că Moscova împinge, de fapt, UE să se apropie.

În opinia lui Sánchez, blocul comunitar învaţă din crizele succesive care au afectat continentul din 2008 încoace, premierul spaniol citând drept cele mai recente exemple ale acestei tendinţe acordurile dintre guvernele UE de punere în comun a datoriilor, de coordonare a investiţiilor în domeniul apărării şi de renunţare la energia rusească.

Sistemul energetic european este acum “o piaţă care nu funcţionează”, a declarat Sánchez, ceea ce necesită politici noi şi creative, care ar fi fost de neconceput cu doar câţiva ani în urmă. “Învăţând din modelul pandemiei, de ce să nu centralizăm achiziţiile de gaze, aşa cum am făcut cu vaccinurile?”, a întrebat premierul.

Liderii politici europeni se confruntă acum cu o tensiune semnificativă între promisiunile lor costisitoare de a trece la energia verde şi nevoia de a menţine lumina şi încălzirea aprinse pe măsură ce se apropie iarna. “Nu folosiţi această criză energetică pentru a bloca înaintarea în ceea ce priveşte criza climatică”, şi-a îndemnat Sánchez colegii în marja Adunării Generale a ONU.

Într-un interviu separat, Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, a declarat pentru POLITICO că “liderii politici din Europa se află într-o situaţie foarte, foarte, foarte, foarte dificilă”. Hoyer a menţionat că liderii se confruntă cu cerinţe dificile din partea alegătorilor lor interni, dar a spus că nu îşi pot permite să reducă investiţiile în energia verde, chiar şi în contextul unei recesiuni.

“Vom asista la o reducere a nivelului de trai. Iar acest lucru, pentru un politician nu este uşor de înghiţit şi de explicat poporului său”, a avertizat Hoyer.

Sánchez, un social-democrat, a declarat că este conştient de ameninţarea populistă cu care se confruntă, inclusiv din partea partidului de extremă dreapta Vox din Spania, în condiţiile în care inflaţia în creştere şi criza costului vieţii duce la nemulţumiri care mocnesc în ţările din jurul UE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/profimedia-0565315242.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/profimedia-0565315242-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Dar, în timp ce Putin a reuşit să crească preţul energiei în Europa - forţând intervenţii masive pe piaţă pentru a reduce durerea financiară a gospodăriilor şi companiilor, Sánchez a insistat că Moscova împinge, de fapt,...