Roboţii merg la „şcoala umorului”, pentru a învăţa cum să reacţioneze în mod adecvat la râsul uman: se întâmplă în Japonia, unde robotul Erica a fost echipat cu un sistem de inteligenţă artificială care recunoaşte râsul uman şi evaluează dacă trebuie să răspundă, poate cu un chicotit politicos sau cu un râs mai deschis, pentru a permite conversaţii mai naturale şi mai empatice.

Rezultatele primelor experimente sunt publicate în revista „Frontiers in Robotics and AI” de către cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, notează ANSA.

Sistemul de inteligenţă artificială al robotului Erica a fost antrenat pe baza a peste 80 de dialoguri între studenţi şi robot, controlat de la distanţă de actriţe amatoare.

Au fost distinse trei tipuri de râs: râsul “solo”, care nu stârneşte râsul interlocutorului, râsul “social”, care este făcut doar din politeţe sau jenă, şi râsul “vesel”, rezultat al umorului.

Pe baza înregistrărilor audio, algoritmul a învăţat caracteristicile de bază ale râsului social, care tinde să fie mai discret, şi ale râsului vesel, cu scopul de a le reproduce în situaţii adecvate.

Simţul umorului robotului a fost apoi testat în patru dialoguri scurte cu o persoană. Videoclipurile corespunzătoare au fost supuse judecăţii a 130 de voluntari, care au apreciat comportamentul robotului Erica ca fiind mult mai natural şi mai empatic decât atunci când râdea întotdeauna ca răspuns la râsul oamenilor sau când nu râdea deloc.

Râsul este doar un element care poate face conversaţia cu oamenii mai naturală.

“De fapt, roboţii ar trebui să aibă un caracter distinctiv şi credem că pot demonstra acest lucru prin comportamentele lor în timpul conversaţiei, cum ar fi râsul, privirea, gesturile şi modul în care vorbesc”, subliniază primul autor al studiului, Koji Inoue: “Nu credem că este o problemă uşoară: s-ar putea să dureze mai mult de 10 sau 20 de ani până când vom putea avea în sfârşit o discuţie informală cu un robot, aşa cum am face-o cu un prieten”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/mirai.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/mirai-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Roboţii merg la „şcoala umorului”, pentru a învăţa cum să reacţioneze în mod adecvat la râsul uman: se întâmplă în Japonia, unde robotul Erica a fost echipat cu un sistem de inteligenţă artificială care recunoaşte râsul...