Exerciţiile aeriene şi maritime ale armatei chineze au început joi dimineaţă în mai multe zone situate în jurul Taiwanului. Armata chineză a anunţat că exerciţiile se vor derula în perioada 4-8 august, cu o zi în plus faţă de durata comunicată iniţial.

Manevrele militare aeriene şi maritime cu muniţie reală se derulează inclusiv în apele teritoriale ale Taiwanului. Acestea sunt cele mai ample manevre militare organizate de China în jurul Taiwanului.

“Statele Unite au cauzat problemele, au generat criza şi continuă să amplifice tensiunile. Vizita lui Pelosi la Taipei nu a fost pentru apărarea democraţiei şi a libertăţii, ci pentru a lansa o provocare şi a încălca suveranitatea şi integritatea Chinei”, a declarat joi Wang Yi, ministrul chinez de Externe, conform agenţiei ANSA, condamnând vehement comunicatul Grupului G7, care a cerut Chinei să nu utilizeze vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ca “pretext” pentru acţiuni “agresive”.

Ministerul Apărării de la Taipei a lansat un apel la calm, deşi a constatat că armata chineză a lansat rachete în zone situate la nord-est şi la nord-vest de Taiwan. “Noi nu vrem escaladarea crizei, dar nu ne vom opri dacă ne vor fi periclitate siguranţa şi suveranitatea”, a precizat Ministerul taiwanez al Apărării.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a condamnat vehement exerciţiile militare chineze şi a îndemnat toate părţile să dea dovadă de reţinere. “Nu există nicio justificare pentru a utiliza o vizită ca pretext pentru activităţi militare agresive în Strâmtoarea Taiwan. (…) Încurajăm toate părţile să menţină calmul, să dea dovadă de moderaţie şi să acţioneze în mod transparent”, a declarat Josep Borrell Fontelles.

Miniştrii de Externe din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au condamnat amplificarea tensiunilor şi au avertizat că o astfel de situaţie poate genera “un conflict deschis”. Din ASEAN fac parte Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/08/a-101-china-president-150923.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/08/a-101-china-president-150923-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Exerciţiile aeriene şi maritime ale armatei chineze au început joi dimineaţă în mai multe zone situate în jurul Taiwanului. Armata chineză a anunţat că exerciţiile se vor derula în perioada 4-8 august, cu o zi în...