Pe lângă preţul combustibilului, protestatarii au reclamat lipsa locurilor de muncă, concesionarea minelor, lipsa controalelor asupra preţurilor produselor agricole şi renegocierea datoriilor fermierilor cu băncile.

Preşedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, a comentat, în două scurte videoclipuri pe Twitter, că demonstraţiile care se desfăşoară de peste o săptămână în ţară au ca scop „alungarea preşedintelui”.

Intervenţiile preşedintelui

Într-o primă înregistrare de 35 de secunde, vocea preşedintelui este însoţită de imagini cu ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine şi videoclipuri ale manifestaţiilor din octombrie 2019.

„Noi am cerut dialog, dar ei nu vor pacea, ei caută haos. Vor să-l dea afară pe preşedinte. Sunt aici, nu am de gând să fug”, spune şeful statului.

Într-un al doilea videoclip, Lasso susţine că a răspuns solicitărilor confederaţiei indigene Conaie, promotoare a protestelor, şi a reiterat că guvernul său nu va mai permite violenţa.

„Toţi ne dorim dialog, cu excepţia unora violente. Eu invoc pacea. Trebuie să ne aşezăm la o masă şi să căutăm împreună soluţii, pentru fiecare dintre nevoile legitime ale familiilor ecuadoriene”, a spus el.

Protestele împotriva guvernului se înmulţesc în toată ţara, iar epicentrul lor, din sudul Ecuadorului, s-au mutat acum în capitala Quito, unde mii de indigeni se adună pentru a susţine platforma de revendicare în 10 puncte lansată de Conaie.

Au „arestat” Casa de Clutură

Pentru a împiedica aceste sosiri, poliţiştii au ocupat sediul Casei de Cultură (Cce) din capitala Ecuadorului, pentru a-l transforma într-o bază pentru personalul lor.

În 2019, Casa de Cultură a fost de fapt folosită pentru a găzdui mii de persoane, în timpul protestelor violente împotriva creşterii preţurilor la combustibil, care au dus la 11 morţi şi peste 1.000 de răniţi. „Casa de Cultură a fost luată de poliţie, este foarte dureros şi cu mare tristeţe trebuie să spun că azi a murit cultura”, a comentat preşedintele Cce, Fernando Ceron, pe Twitter.

„Tirania şi teroarea au câştigat bucuria. Ultima dată când CCE a fost luat de poliţie a fost acum 46 de ani, în timpul unei dictaturi”, reclamă protestatarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/ecuador.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/ecuador-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Pe lângă preţul combustibilului, protestatarii au reclamat lipsa locurilor de muncă, concesionarea minelor, lipsa controalelor asupra preţurilor produselor agricole şi renegocierea datoriilor fermierilor cu băncile. Preşedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, a comentat, în...