“Inflaţia va rămâne cu noi încă cel puţin doi-trei ani. Sperăm că va atinge vârful în trimestrul trei undeva la 13-14%“, declară Borys. Totuşi, totul va depinde de preţurile petrolului şi gazelor, în prezent dificil de anticipat.

Întrebat despre cauzele inflaţiei, Borys, care este şi consilier al premierului polonez, arată că există mai multe: Jumătate din inflaţie se datorează acţiunilor lui Putin, un sfert coronavirusului, un sfert pieţei muncii din Polonia. Înainte de pandemie, aveam inflaţie de 3-4% şi probabil dacă nu s-ar fi întâmplat nimic pe pieţele materiilor prime, am fi revenit după pandemie la 4-5%. Dobânzile ar fi crescut oricum, dar ne-am fi descurcat. Scumpirea gazelor şi petrolului a făcut inflaţia să crească atât de mult“.

Din Germania, cea mai mare economie europeană, guvernul avertizează că embargoul petrolier propus de UE ar putea cauza probleme de aprovizionare şi chiar şi o creştere şi mai mare a inflaţiei, scrie Deutsche Welle.

Aşteptările privind preţurile au atins un nou nivel record în Germania, indică in­stitutul ifo. În aprilie, acestea s-au situat la 62 de puncte, cel mai ridicat nivel din 1991, faţă de 55 de puncte în martie. Acest lucru sugerează că din ce în ce mai multe companii plănuiesc să-şi crească preţurile în următoarele trei luni.

Fabio Panetta, membru al consiliului Băncii Centrale Europene, a declarat recent că economia zonei euro aproape a stagnat, având în faţă noi creşteri de costuri în condiţiile în care strategii se luptă cu o inflaţie record, relatează Bloomberg.

„BCE se află în faţa unor alegeri mai complicate, în condiţiile în care înăsprirea politicii monetare menite să domolească inflaţia ar ajunge să afecteze creşterea economică ce slăbeşte deja“, a avertizat acesta.

În SUA, preşedintele băncii centrale (Fed) Jerome Powell i-a asigurat pe americani că strategii vor face tot ceea ce e necesar pentru a tempera inflaţia, admiţând totuşi că acţiunile lor ar putea cauza „ ceva durere“ în condiţiile în care banca centrală a lansat cea mai puternică acţiune de înăsprire a politicii monetare din ultimele decenii.

Fed-ul a majorat dobânzile cu 50 de puncte bază pentru prima dată din 2000, Powell indicând că măsuri similare sunt pe masă pentru iunie şi iulie. Totuşi, investitorii s-au simţit încurajaţi de faptul că Powell a respins posibilitatea unei majorări cu 75 de puncte a ratei dobânzii.

În acelaşi timp, cea mai rapidă inflaţie din G-7, cea a Turciei, accelerează şi mai mult.

Inflaţia din Turcia a accelerat în aprilie pe fondul raliului global al preţurilor energiei şi scumpirii alimentelor pe plan local, menţinându-se la cele mai ridicate niveluri din două decenii.

Preţurile de consum au consemnat o creştere anuală de 70% luna trecută, faţă de 61,1% în martie.

Analiştii anticipaseră o rată de 67,8%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/dolari.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/dolari-300x300.jpgrootstireaUncategorised
'Inflaţia va rămâne cu noi încă cel puţin doi-trei ani. Sperăm că va atinge vârful în trimestrul trei undeva la 13-14%“, declară Borys. Totuşi, totul va depinde de preţurile petrolului şi gazelor, în prezent dificil de...