UPDATE 19:00 Putin către ministrul israelian Bennet: Coridoare pentru civili din Azovstal, dar luptătorii să se predea

Armata rusă este „gata să garanteze” ieşirea „în siguranţă” a civililor încă blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a dat asigurări preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian, Naftali Bennett.

„O atenţie deosebită s-a acordat aspectelor umanitare, inclusiv evacuarea civililor de pe teritoriul uzinei Azovstal, blocată de militanţii formaţiunilor naţionaliste, realizată în colaborare cu reprezentanţi ai ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, precizează Kremlinul. 

UPDATE 18:30 SUA vor cumpăra 60 de milioane de barili de petrol pentru rezerve

SUA urmăresc să caute oferte în toamnă pentru cumpărarea a 60 de milioane de barili de petrol pentru a reumple şi reface rezervele strategice de petrol, afectate pentru a face faţă seifului preţului ţiţeiului accentuat de războiul din Ucraina, informează CNN.

CNN relatează că citează unele surse, conform cărora este prima din anii 2000 în care Departamentul Energiei îşi propune să achiziţioneze cantităţi mari de petrol pentru rezerve strategice.

UPDATE 18:00 Youtube blochează canalul de radio rus Radonezh

YouTube a blocat canalul de radio rus „Radonezh”. Decizia, potrivit celor postate pe site-ul radioului, a fost luată pentru „declaraţii discriminatorii făcute în programe dedicate operaţiunii militare speciale a forţelor ruse în Ucraina”.

UPDATE 17:50 Mass-media, împuşcături la un punct de control din Transnistria, la graniţa cu Ucraina

O împuşcătură a fost raportată de postul de televiziune Tsv din regiunea separatistă Transnistria, Moldova, în apropierea punctului de control Kucurgan, la graniţa cu Ucraina. Vestea, preluată de The Guardian şi neconfirmată independent, a fost transmisă de agenţia de presă rusă Ria Novosti, care citează Tsv, relatând că, potrivit unei surse a organelor de drept transnistrene, împuşcătura a avut loc în satul Pavlovka, în zona unui pod de cale ferată care a fost aruncat în aer pe 4 martie.

Preşedintele ucrainean i-a invitat pe cancelarul german Olaf Scholz şi pe preşedintele german Frank-Walter Steinmeier să viziteze Kievul, a anunţat de biroul preşedintelui german, după convorbirea telefonică dintre Zelenasky şi Steinemeier, în cadrul căreia „a fost o clarificare”, iar Steinemeier şi-a exprimat „solidaritatea, respectul şi sprijinul” faţă de Ucraina. În trecut, preşedintele Germaniei a primit mesaje că nu este binevenit în Ucraina, după ce în trecut ar fi avut relaţii amicale cu Putin. După startul războiului, Steinemeier s-a declarat însă vehement împotriva invaziei şi împotriva acţiunilor lui Putin.

UPDATE 17:00 Kiev: ajutor de 12 miliarde de dolari de la începutul războiului

„Ucraina de la începutul războiului a primit peste 12 miliarde de dolari în ajutor şi finanţare pentru armament. Suntem foarte recunoscători pentru acest sprijin crucial. Trecem prin cea mai grea fază din istoria noastră, când se decide soarta statului nostru. Dar credem ferm în victoria Ucrainei şi într-un viitor luminos”, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal, la Conferinţa la nivel înalt a donatorilor pentru Ucraina. „Victoria Ucrainei nu va fi doar pe câmpul de luptă, ci va deveni şi membră a UE, dintr-o ţară prosperă şi dezvoltată, iar fără ajutorul tău va fi greu de realizat”.

UPDATE 16:40 Regimentul Azov: ruşii au încălcat armistiţiul Azovstal

„Încă o dată, ruşii au încălcat promisiunea unui armistiţiu şi nu au permis evacuarea civililor, care continuă să se ascundă în subsolul uzinei”. Astfel, comandantul adjunct al regimentului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, a scris pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda. Regimentul Azov este baricadat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

UPDATE 16:30 Kiev: 90% Mariupol este distrus, 5.000 de civili de evacuat

„Din a 3-a zi a atacului, ruşii au blocat în mod deliberat coridoarele umanitare care transportă alimente şi medicamente şi sunt folosite pentru evacuarea copiilor. Cea mai gravă situaţie este la Mariupol, unde 90% din oraş este în ruine. Mai sunt 5.000 de civili de evacuat”, a afirmat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, vorbind, prin zoom, la Conferinţa Procurorilor Generali a Consiliului Europei, în desfăşurare astăzi şi mâine la Palermo (Italia).

UPDATE 16:20 PE cere Rusiei să returneze avioanele furate

Parlamentul European laudă operatorii din UE de transport şi turism pentru că îi ajută pe refugiaţii ucraineni şi solicită returnarea aeronavelor furate din Rusia şi înăsprirea sancţiunilor. Deputaţii europeni sunt îngrijoraţi de impactul grav pe care îl are războiul asupra sectorului aviaţiei şi deplânge modul în care Rusia, „cu încălcarea clară a regulilor aviaţiei civile internaţionale, a forţat înregistrarea aeronavelor închiriate de companii străine în registrul aeronavelor ruse”. Deputaţii afirmă că „acest furt nu poate fi tolerat” şi cer restituirea imediată a avioanelor proprietarilor de drept. 

UPDATE 16:10 Johansson: ruşii folosesc violul ca armă de război

„Rusia nu poartă război doar Ucrainei, ci şi femeilor. Există rapoarte tot mai mari şi credibile despre soldaţii ruşi care violează femei. De la femei şi fete de 10 ani până la 78 de ani. Violul ca armă de război. Încălcarea corpului femeilor. Să rupă spiritul unui popor”, a declarat în plenul de la Strasbourg de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în dezbaterea despre impactul războiului asupra femeilor ucrainene.

UPDATE 16:00 Ruşii anulează parada de 9 mai de la Doneţk şi de la Lugansk

În republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, autorităţile ruse au anulat parada şi marşul pentru Ziua Victoriei pe 9 mai, a afirmat primul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, citat de UNIAN, în timpul unei demonstraţii în apropierea monumentului bunicii cu steagul sovietic ridicat la Mariupol. „Parada victoriei şi marşul regimentului nemuritor în această zi a victoriei în Doneţk şi Lugansk este încă imposibil de ţinut. Dar acel moment va veni în curând şi paradele victoriei vor trece pe străzile din Donbass ”, a spus Kirienko.

UPDATE 15:30 Von der Leyen: Putin trebuie să plătească pentru atrocităţi

„Am lansat al6-lea pachet de sancţiuni, iar sancţiunile muşcă profund economia Rusiei şi acesta este scopul lor. Putin trebuie să plătească un preţ pentru această agresiune”. Astfel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit la conferinţa donatorilor de la Varşovia. „Brutalitatea agresiunii ruse şocă lumea şi chiar am văzut-o cu ochii mei. Când am vizitat Bucea şi am văzut gropi comune, pungi de cadavre, cicatrici şi răni în case şi spitale. Este atroce. Este o crimă de război pe care Rusia o comite în fiecare zi”.

UPDATE 15:00 Blogger şi politician arestat în Spania acuzat de trădare în Ucraina

Blogger şi politician ucrainean Anatoli Shari, acuzat de trădare în Ucraina, a fost arestat în Spania, în aplicarea unui mandat internaţional de arestare. Acest lucru a fost confirmat de un oficial al poliţiei naţionale spaniole, după ce serviciile de securitate ucrainene au anunţat arestarea astăzi, spunând că există motive să se creadă că Shari „acţionează în numele unor entităţi străine”. Shari este un critic activ al guvernului ucrainean şi a fondat un partid politic considerat de mulţi a fi pro-rus. Presa ucraineană a relatat că în februarie, cu puţin timp înainte de începerea războiului, unul dintre membrii partidului a declarat că Shari are azil în Uniunea Europeană.

UPDATE 14:55 Ministerul britanic al Apărării: Soldaţii din Belarus au început exerciţiile din antrenamentul de iarnă 

UPDATE 14:05 Rusia pretinde că a ucis peste noapte 600 de combatanţi ucraineni în atacuri de artilerie 

UPDATE 12:40 1584 de instituţii de învăţământ au fost avariate de bombardamentele zilnice ale forţelor armate ruse. 118 dintre şcoli au fost complet distruse

UPDATE 11:20 Oamenii evacuaţi din Azovstal, Mangush, Berdyansk, Vasylivka şi Tokmak au ajuns cu bine la Zaporojie

UPDATE 10:50 Rusia a exersat atacuri cu rachete cu capacitate nucleară în enclava vestică Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania 

UPDATE 10:30  221 de copii au murit, alţi 408 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse pe scară largă a Ucrainei, anunţă Procuratura Generală 

UPDATE 9:15 2.000 de militari ruşi sunt la Mariupol, anunţă CNN, citând un oficial al Pentagonului

UPDATE 8:30 În Mykolaiv sunt raportate explozii

UPDATE 8:15 Ucraina a recâştigat controlul asupra mai multor aşezări din jurul oraşelor Mikolaiv şi Herson din sudul ţării

UPDATE 7:55 Rusia a anunţat că va deschide coridoare pentru ieşirea civililor din uzina Mariupol 

UPDATE 7:20 Papa Francisc l-a îndemnat pe Patriarhul Kirill să nu fie “servitorul lui Putin” şi să nu justifice invazia Ucrainei (ziarul italian Corriere della Sera)

Update 04:00 -Rusia continuă atacurile asupra oraşelor cheie Odesa,Herson şi Mariupol. Intenţia ocupanţilor este de a controla în totalitate accesul la Marea Neagră, raportează serviciile secrete britanice.În regiunea Herson, ocupanţii ruşi vor să deconecteze ucrainenii de la Facebook şi Instagram.

Update 02:00“Rusia a mutat artileria departe de Harkovul”, declară Alexei Arestovici. “Cu toate acestea, nu înseamnă că nu vor exista atacuri. Nu uitaţi că ruşii au rachete Kalibri, Vipere şi drone”, spune consilierul preşedintelui ucrainean. 

Unităţile de apărare antiaeriană ale Forţelor Armate ucrainene au distrus 9 aeronave în ultimele 24 de ore

Update 01:50 – Conform publicaţiei The Guardian, începând de joi, 5 mai, Rusia va implementa un armistiţiu care va dura timp de trei zile, pentru a evacua civili din uzina Azovstal, Mariupol.

„Forţele armate ruse vor deschide între orele 8:00 şi 18:00 (ora Moscovei) , în zilele 5, 6 şi 7 mai un coridor umanitar de pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal pentru evacuarea civililor”, a declarat miercuri ministerul apărării.

„În această perioadă, forţele armate ruse şi formaţiunile Republicii Populare Doneţk vor înceta unilateral orice fel de ostilităţi”, a adăugat ministerul.

Update 01:40 – Alte 344 de persoane au fost salvate din oraşul asediat Mariupol în cea de-a doua operaţiune de evacuare, a confirmat preşedintele ucrainean  în ultimul său discurs naţional.

Update 01:00– Zelenski: „Vine ziua eliberării”

Preşedintele ucrainean crede că Ucraina va vedea din nou pacea, a transmis într-un discurs adresat Danemarcei miercuri care a aniversat eliberarea de sub ocupaţia nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Statul rus nu este pregătit să oprească războiul. Ei visează să captureze Ucraina şi alte ţări europene. Încă mai visează că libertatea Europei va dispărea. Dar visele lor nu se vor împlini. Visul păcii se va împlini”, a spus el, potrivit CNN. „La fel cum s-a întâmplat acum 77 de ani”.

Update 00:40– SUA vor oferi asigurări de securitate Suediei în cazul în care va depune o cerere de aderare la NATO.

Reuters relatează că Ann Linde, ministrul de externe al Suediei, a declarat că Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a asigurat că Suedia va primi sprijin în perioada în care va depune o cerere de aderare la alianţă. Suedia, precum şi vecina sa Finlanda, au rămas în afara NATO în timpul războiului rece, dar ţările regândesc acum politicile de securitate după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi invadarea Ucrainei de Rusia. 

Update 00:10 -Rusia, care a continuat să se refere la războiu din Ucraina drept o „operaţie militară specială”, a negat zvonurile că va folosi  paradă viitoare pentru a declara război ţării.

BBC relatează că oficialii occidentali cred că Vladimir Putin ar putea folosi Parada Victoriei pe 9 mai, ziua în care Rusia îşi sărbătoreşte în mod tradiţional victoria asupra naziştilor în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru a anunţa planurile de a escalada acţiunile militare în Ucraina.

00:00 – Forţele ucrainene s-au angajat în „bătălii sângeroase” la oţelăria Azovstal

În interiorul oţelăriilor Azovstal din Mariupol, forţele ucrainene duc „bătălii sângeroase dificile” împotriva trupelor ruse, relatează Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/hepta-6381665.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/hepta-6381665-300x300.jpgrootstireaUncategorised
UPDATE 19:00 Putin către ministrul israelian Bennet: Coridoare pentru civili din Azovstal, dar luptătorii să se predea Armata rusă este „gata să garanteze” ieşirea „în siguranţă” a civililor încă blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal...