De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 7,25%, a anunţat Institutul turc de statistică, faţă de o prognoză de 6% conform unui sondaj Reuters. Anual, inflaţia a fost prognozată la 68%.

Creşterea preţurilor de consum a fost determinată de un salt de 105,9% în sectorul transporturilor, care include preţurile la energie, şi de un salt de 89,1% la preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice, au arătat datele.

De la o lună la alta, preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice au crescut cel mai mult cu 13,38%, iar preţurile locuinţelor au crescut cu 7,43%.

Guvernul a declarat că inflaţia va scădea în cadrul noului său program economic, care acordă prioritate ratelor scăzute ale dobânzilor pentru a stimula producţia şi exporturile, cu scopul de a obţine un excedent de cont curent.

Cu toate acestea, economiştii consideră că inflaţia va rămâne ridicată pentru restul anului 2022 din cauza războiului din Ucraina, estimarea mediană pentru inflaţia de la sfârşitul anului fiind de 52%. De asemenea, deficitul de cont curent s-a adâncit puternic la începutul anului.

Săptămâna trecută, banca centrală a prognozat că inflaţia anuală va atinge un vârf de aproximativ 70% până în iunie, înainte de a scădea la aproape 43% până la sfârşitul anului şi la o singură cifră până la sfârşitul anului 2024.

Banca centrală a menţinut rata cheie de politică monetară constantă la 14% în patru şedinţe din acest an.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/lira4.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/lira4-300x300.jpgrootstireaUncategorised
De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 7,25%, a anunţat Institutul turc de statistică, faţă de o prognoză de 6% conform unui sondaj Reuters. Anual, inflaţia a fost prognozată la 68%....