Preşedintele UDMR spune la RFI despre poziţia Ungariei pe tema unui embargo petrolier al UE la adresa Rusiei că Budapesta nu poate fi condamnată de aliaţii ei şi că o derogare acordată Ungariei ar fi o soluţie corectă de compromis: „Să ne arătăm cu degetul în interiorul UE este cea mai mare greşeală”.

Kelemen Hunor se aşteaptă ca războiul din Ucraina să capete altă turnură pe data de 9 mai: „Ştim foarte bine că Rusia şi ruşii în general sunt extrem de atenţi la simbolistică şi în cultură, dar şi în politică şi de aceea, această dată de 9 mai care în istoria Rusiei este o zi importantă şi o zi simbolică s-ar putea să fie un moment de cotitură. Despre acest lucru vorbesc toţi analiştii şi eu cred că au dreptate. În această perioadă de două luni şi jumătate, aşa cum au decurs lucrurile, nu arată deloc bine şi nu arată că ne îndreptăm către sfârşitul conflictului armat, spre sfârşitul războiului dintre Rusia şi Ucraina. Şi eu cred că data de 9 mai s-ar putea să ne aducă o altă perspectivă tristă asupra războiului. Din păcate, va fi un război lung, cu toate consecinţele şi pentru noi şi pentru Europa, dar eu cred că cu consecinţe absolut previzibile la nivel global (…). Sancţiunile trebuie să meargă înainte, cu această etapizare, pentru că sunt state importante, care au o dependenţă mare de gazele naturale, de ţiţei, dar sancţiunile trebuie întărite şi susţinute în continuare. Dar să nu fim naivi, să nu credem că aceste sancţiuni vor opri războiul de la o zi la alta”.

În condiţiile în care Uniunea Europeană vizează impunerea unui embargo petrolier Rusiei, pregătindu-şi astfel independenţa energetică faţă de această ţară. Totuşi, state precum Ungaria şi Slovacia fac opinie separată în cadrul Uniunii Europene. Ungaria se va folosi de dreptul său de veto pentru a bloca orice propunere a Uniunii ce ar restricţiona importurile de energie din Rusia, a declarat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Kelemen a fost întrebat dacă i se pare corectă poziţia Budapestei.

„În momentul în care pentru state care au o dependenţă mare faţă de Rusia şi vorbim de ţiţei şi de gaze naturale, sigur că trebuie să faci o ofertă credibilă şi o ofertă valabilă, pentru că nu poţi să condamni nici un stat, nici Ungaria, nici Slovacia, în ceea ce priveşte gazele naturale, nici Germania, să vorbim despre aceste aspecte foarte sincer, la o criză economică, pe care nu o controlezi şi nu poţi să ajuţi. De aceea, în cazul ţiţeiului, s-ar putea să existe o derogare pentru o perioadă de timp în cazul Slovaciei, în cazul Ungariei, ceea ce ar fi o soluţie de compromis şi o soluţie corectă, pentru că aceste state nu au alternativă la ţiţei şi dacă tu vrei să meargă cu tine solidare aceste state, atunci trebuie să ai o ofertă, o contraofertă, ceva, pentru că altfel se opreşte industria, se opreşte economia, ceea ce înseamnă un lucru inacceptabil pentru aceste state. Deci trebuie să fim foarte realişti în această abordare. Eu sunt convins că dacă va exista o derogare, o soluţie pe termen mediu, pe termen lung, atunci se poate merge cu aceste sancţiuni înainte. Şi în cazul gazelor naturale, la fel, vedeţi că nu se discută despre acest lucru prea mult, fiindcă Germania nu acceptă. Punct”, a răspuns Kelemen Hunor.

Întrebat, mai departe, dacă nu crede că Ungaria rupe lanţul european al solidarităţii, fragilizând astfel poziţia Uniunii, iar Vladimir Putin aşteaptă doar o breşă în solidaritatea europeană, pe care să o poată specula, în condiţiile în care există şi alte state puternic dependente de produsele energetice din Rusia, care au adoptat poziţii mai ferme, Kelemen a spus: „Până acum, nici un pachet de sancţiuni care a fost pe masa Consiliului nu a fost blocat nici de Ungaria, nici de alţii. Deci nu putem acuza nici un stat UE că a blocat pachete de sancţiuni. Abordările sunt diferite, experienţa istorică, relaţiile istorice sunt diferite şi eu pot să vă spun că până când ajunge un pachet pe masa Consiliului, sigur că sunt negocieri şi aşa trebuie văzute. Noi facem cea mai mare greşeală în interiorul UE şi în interiorul Occidentului global când în loc să căutăm soluţii, încercăm să aruncăm vina dintr-o parte în alta sau să arătăm cu degetul către vecinii noştri, către aliaţii noştri şi aşa mai departe. Deci eu nu sunt adeptul discuţiilor de acest gen, fiindcă nu ne duc înainte. Occidentul trebuie să fie solidar, ăsta este principiul, dar până când ajungi la o decizie solidară, trebuie să negociezi şi în acest moment suntem în această etapă”.

Reporter: Da, dar după alegerile recente din Ungaria, câştigate de Viktor Orban, poziţia Budapestei s-a schimbat. Orban a adoptat un ton mai ferm, el este perceput mai degrabă ca un aliat al lui Vladimir Putin, îi face jocurile preşedintelui rus. Sunteţi de acord?

Kelemen Hunor: „Nu, nu sunt de acord, cum nu sunt de acord nici cu criticile formulate asupra celorlalte state, care eventual pe anumite segmente bine determinate şi destul de puţine, pun interesul ţării lor în frunte. Dar acest lucru nu înseamnă că sunt alături de Rusia sau că sunt aliaţii lui Putin. Aşa cum Germania cu greu a acceptat că Nord Stream II se închide, nu va fi funcţională, aşa vor accepta încet-încet şi celelalte state toate aceste decizii, dar trebuie să aibă şi alternative la tot ce înseamnă securitatea energetică. Este datoria ţărilor UE şi datoria ţărilor din Occident să ofere garanţii reciproce şi în această privinţă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/7556410-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/7556410-mediafax-foto-alexandru-dobre-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele UDMR spune la RFI despre poziţia Ungariei pe tema unui embargo petrolier al UE la adresa Rusiei că Budapesta nu poate fi condamnată de aliaţii ei şi că o derogare acordată Ungariei ar fi o...