Polonia îşi rechema ambasadorul abia numit de la Praga  după ce acesta a criticat abordarea ţării cu privire la o dispută cu Republica Cehă privind o mină de cărbune naţionalizată Turów , raportează  ABCNews 

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, a scris joi seara pe Twitter că remarcile ambasadorului au fost „extrem de iresponsabile” şi că rechemarea diplomatului este în desfăşurare. El a spus că fiecare diplomat ar trebui să protejeze interesele Poloniei.

Într-un interviu lansat joi de postul german Deutsche Welle, ambasadorul Miroslaw Jasinski a declarat că Polonia a arătat o „lipsă de empatie, o lipsă de înţelegere şi o lipsă de voinţă de a deschide un dialog” cu Republica Cehă.

Mina de lignit poloneză este situată în apropiere de graniţa cu Cehia, iar autorităţile cehe au declarat că afectează mediul înconjurător şi drenează apa din satele locale.

Discuţiile dintre miniştrii mediului ceh şi polonez care au durat câteva luni nu au rezolvat disputa în ciuda declaraţiilor repetate ale prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki  care susţinea că un acord este pe cale să fie încheiat. 

Jasinski, care a devenit luna trecută ambasadorul Poloniei în Republica Cehă, a acuzat conducerea minei pentru că nu a reuşit să rezolve conflictul şi i-a permis să devină o dispută la nivel guvernamental.

„Să fim sinceri şi să admitem că, totuşi, motivul disputei a fost aroganţa unor oameni”, a spus Jasinski în interviul său cu Deutsche Welle.

„În primul rând vinovăţia pleacă de la conducerea minei. Apoi, este vinovat managementul (gigantului energetic de stat) PGE, iar apoi sunt vinovate ministerele şi primul ministru”, a spus Jasinski.

Mina a fost o sursă de conflict între Polonia şi Uniunea Europeană. În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie a amendat zilnic Polonia cu  câte 500.000 de euro  pentru că nu a respectat ordinul emis din luna mai de a închide mina Turów.

Refuzând să închidă mina, guvernul polonez a susţinut că alimentează o centrală electrică care generează aproximativ 7% din energia naţiunii poloneze. Varşovia refuză să plătească amenda  declarând că instanţa UE nu are autoritatea să o impună.

Noul guvern ceh îşi propune să elimine treptat cărbunele din producţia de energie până în 2033, crescând în acelaşi timp dependenţa ţării faţă de energia nucleară şi sursele de energie regenerabilă.

Polonia, care se bazează pe cărbune pentru 70% din producţia sa de energie şi care îi asigură aproximativ 80.000 de locuri de muncă, spune că  şi-a stabilit data-ţintă pentru 2049 în procesul de  eliminare treptată a cărbunelui. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/01/miroslaw-jasinski.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/01/miroslaw-jasinski-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Polonia îşi rechema ambasadorul abia numit de la Praga  după ce acesta a criticat abordarea ţării cu privire la o dispută cu Republica Cehă privind o mină de cărbune naţionalizată Turów , raportează  ABCNews  ...