Studiul a fost realizat pe 5.500 de copii cu vârste între 9 şi 11 ani, din Canada. Pe scurt, rezultatele cercetării publicate în Oxford Academic arată că micuţii care dorm insuficiente ore tind „să aibă reţele neuronale mai puţin eficiente şi adaptabile, precum şi o rezilienţă scăzută la stres”

 

Preadolescenţa este o perioadă vitală pentru dezvoltarea cerebrală, spune medicul Caterina Stamoulis, director la Laboratorul de neuroştiinţă computaţională. 

 

„Circuitele neuronale ale preadolescenţilor se maturizează rapid, mai ales cele implicate în procese care necesită efort cognitiv major: luarea deciziilor, soluţionarea de probleme, planificarea, coordonarea, controlul acţiunilor şi comportamentelor”, mai spune Stamoulis. 

 

Studiul mai arată şi diferenţe privind durata somnului, în funcţie de gen, statut economic şi greutate. Astfel, băieţii dorm mai mult decât fetele, între 9 şi 11 ore, comparativ cu 8-9 ore, cât e în cazul celor din urmă.  Apoi, copiii care sunt mai privilegiaţi şi cresc în familii stabile financiar dorm mai bine. 

 

În plus, copiii care stau pe telefon sau tabletă înainte de somn tind să doarmă mai puţin. La fel şi în cazul copiilor care au surplus de greutate. 

Cum ajutăm copiii să aibă un somn odihnitor 

  •  limitarea timpului pe reţelele de socializare 
  •  sport/exerciţii fizice 
  • rutina 

„Obiceiurile contează mult la vârsta aceasta. Este important să aibă un program clar de mers la somn, precum şi pentru ora de trezire”, conchide cercetătoarea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/11/cgwegewopii-elevi-risc-8291gbfsdbfd9900.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/11/cgwegewopii-elevi-risc-8291gbfsdbfd9900-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Studiul a fost realizat pe 5.500 de copii cu vârste între 9 şi 11 ani, din Canada. Pe scurt, rezultatele cercetării publicate în Oxford Academic arată că micuţii care dorm insuficiente ore tind „să aibă reţele...