Ministerul Mediului a transmis, duminică, faptul că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, va traversa teritoriul României începând de astăzi şi până pe 28 septembrie.

„Datele primite de Administraţia Naţională de Meteorologie RA, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU arată că în cursul ultimelor zile, în sudul şi vestul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol şi altitudinea de 10.000 de metri), s-au menţinut la valori ridicate, iar evoluţia estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa – luni, 27 septembrie. Circulaţia aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menţionat”, scriu, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii Ministerului Mediului.

Norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată şi răcită.

Potrivit sursei citate, reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi gestionată de Agenţia Naţionala pentru Protecţia Mediului – ANPM asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României.

Datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum SO2, pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), NOx şi CO fi consultate pe www.calitateaer.ro

Până în prezent nu sunt puse în evidenţă creşteri ale poluanţilor atmosferici, conform Ministerului Mediului.

Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma a ajuns deasupra Europei, după erupţia de duminică, 19 septembrie. Aproape 7.000 de persoane au fost evacuate de pe insulă, iar sute de case au fost distruse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/profimedia-0604470860.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/profimedia-0604470860-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Ministerul Mediului a transmis, duminică, faptul că norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, va traversa teritoriul României începând de astăzi şi până pe 28 septembrie. ...