„Aotearoa” în limba maori înseamnă „ţara norului lung şi alb”. Era numele original al arhipelagului redenumit ulterior Noua Zeelandă de către colonialiştii olandezi.

Acum, partidul maorilor a lansat o petiţie pentru ca Parlamentul de la Wellington să restabilească numele original. Şi a dat un termen de cinci ani.
„Suntem Aotearoa. Este un nume care va unifica naţiunea noastră, în loc să o împartă. Noua Zeelandă este un termen olandez şi chiar olandezii şi-au schimbat numele în Ţările de Jos”, au argumentat liderii partidului maori, Rawiei Waititi şi Debbie Ngarewa-Packer.

„Aotearoa” este de fapt un termen deja răspândit în rândul populaţiei, aşa cum a recunoscut premierul Jacinda Ardern cu ceva timp în urmă, adăugând totuşi că schimbarea numelui „nu este ceva pe care guvernul l-a luat în considerare”, luptându-se cu alte priorităţi.

„Aud din ce în ce mai des folosirea Aotearoa, iar acesta este un lucru bun”, a spus şeful guvernului. Cu toate acestea, partidul de dreapta se opune puternic acestei schimbări.

Matariki, recunoscută sărbătoare naţională

Astăzi, doar 15% din populaţia din Noua Zeelandă susţine că aparţine grupului etnic maori, dar în ultimii ani cultura tradiţională se confruntă cu o renaştere: în februarie, ţara a recunoscut „Matariki”, Anul Nou Maori, ca o sărbătoare naţională.

Diferite expresii în limba maori au devenit obişnuite şi tot mai mulţi neo-zelandezi decid să studieze limba maternă. Premierul a estimat că, până în 2040, maori va fi vorbită de cel puţin un milion de oameni.

Lansarea petiţiei vine la 49 de ani după o altă petiţie, cea prezentată în Parlament pentru a face din maori una dintre limbile oficiale în Noua Zeelandă.
Acum, în primele două ore şi jumătate de la petiţiei, se adunaseră deja 3.000 de semnături (locuitorii din Noua Zeelandă sunt puţin sub 5 milioane).
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/petitie-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/petitie-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
„Aotearoa” în limba maori înseamnă „ţara norului lung şi alb”. Era numele original al arhipelagului redenumit ulterior Noua Zeelandă de către colonialiştii olandezi.Acum, partidul maorilor a lansat o petiţie pentru ca Parlamentul de la Wellington să restabilească numele...