Îngrijorare mare în Israel în legătură cu pelerinii ultraortodocşi care se întorc de la mormântul mentorului lor din Ucraina, marele Rebbe Nahman. Dau năvală înapoi, ca să ajungă acasă înainte de Yom Kippur (15 septembrie).

Ca urmare a experienţei de anul trecut, Magen David Adom (echivalentul israelian al Crucii Roşii) a înfiinţat un laborator de testare PCR cu 72 de ore înaintea îmbarcării în avion.

Cam 15 la sută dintre pelerini (câteva zeci de mii în total) au fost testaţi pozitiv. Peste 200 dintre ei, au apelat la piaţa falsurilor şi, pentru 20 de şekeli (vreo 15 lei), au obţinut teste negative şi s-au urcat în avion spre Israel. Evident, ultrareligioşii susţin că sunt persecutaţi, că Magen David Adom a… falsificat testele.

Informaţii de ultimă oră arată că, din ultimul grup de religioşi reveniţi din Uman – 6.000. 1.400 au fost testaţi pozitiv pe aeroportul Ben Gurion.

Câteva cuvinte despre marele învăţat, Rebbe Nahman din Braţlav (numele localităţii din Podolia, unde s-a stabilit în 1802, la vârsta de 30 de ani): a fost strănepotul după mamă al întemeietorului hasidismului, mişcarea populară de renaştere religioasă (cuvântul derivă de la “hasidut”, care înseamnă “evlavie”). Rebbe Nahman a ajuns la Uman în 1810, iar în 1811 s-a stins, la 39 de ani, în urma unei tuberculoze, moment din care mormântul lui a devenit loc de închinare, la trei sărbători din an; Rosh Hashana, Shabbatul de Hanuca şi Shavuot. Hasidimi braţlavieni se numesc cei care fac pelerinajul, locuitori ai Ierusalimului şi ai orăşelului Bnei Brak (centrul iudaismului ultraortodox).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/4fdb6bbc-7d64-4796-84bb-eb6c1d3c0d6e-768x512.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/4fdb6bbc-7d64-4796-84bb-eb6c1d3c0d6e-768x512-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Îngrijorare mare în Israel în legătură cu pelerinii ultraortodocşi care se întorc de la mormântul mentorului lor din Ucraina, marele Rebbe Nahman. Dau năvală înapoi, ca să ajungă acasă înainte de Yom Kippur (15 septembrie). ...