Klaus Iohannis a apreciat contribuţia celor care au făcut posibilă aşezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în faţa muzeului care-i poartă şi îi duce mai departe numele.

„Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la preţuirea personalităţilor şi a valorilor trecutului. Să fim, aşadar, recunoscători pentru eforturile şi sacrificiile, opţiunile şi proiectele care ne-au plasat la loc de cinste în marele concert universal al civilizaţiilor”, a spus preşedintele.

Iohannis a vorbit apoi despre comunitatea sibiană, spunând că s-a fondat pe căutarea libertăţii şi s-a întărit prin credinţă: „Ea a crescut pe seama meşteşugurilor şi a negoţului, pentru a-şi găsi împlinirea prin dezvoltarea civică, ce a fructificat cunoaşterea şi înţelegerea lumii şi a societăţii. Un catalizator important în acest proces l-a reprezentat diversitatea culturală şi spiritul de toleranţă al locuitorilor acestor meleaguri. Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forţelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului şi a perspectivelor sale. În cel mai amplu spaţiu public al comunităţii, între locurile spiritualităţii şi instituţiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii şi europenităţii noastre: palatul, muzeul, colecţia şi biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura, forţe care dau posibilitatea participării responsabile a cetăţenilor la construirea propriului viitor”.

Preşedintele a făcut referire la întâlnirea simbolică, în piaţă, a fondatorului primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, „cea mai strălucită personalitate a saşilor transilvăneni”, cu ctitorul şcolii româneşti de peste Carpaţi, Gheorghe Lazăr.

„Educaţia şi cultura mai au un rol esenţial – aşezarea unei societăţi pe temelia solidă dată de un sistem de valori în care performanţa, munca, talentul şi integritatea să aibă un loc de cinste. Aceeaşi misiune o are şi viziunea România Educată, care sunt convins că va însemna reconectarea cu performanţa istorică în domeniul învăţământului, precum şi racordarea cu bunele practici internaţionale, pentru a răspunde provocărilor prezentului, dar şi a viitorului. Cultura, dorinţa de cunoaştere, preţuirea educaţiei sunt pilonii pe care s-au ridicat Sibiul şi multe alte comunităţi, începând cu Mărginimea, aici, în vecinătate, şi încheind cu marile centre universitare care generează prosperitate şi dezvoltare la Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova ori Bucureşti.Samuel von Brukenthal a fost, într-adevăr, o mare personalitate a timpului şi locului în care a trăit. Noi avem o vorbă: . Sunt convins că sunt mulţi astfel de oameni şi contribuţia lor reprezintă fundaţia pe care se poate ridica o comunitate în care tinerii să-şi găsească împlinirea”, a adăugat Iohannis.

Conform preşedintelui, România este deseori reprezentată în Europa şi în lume prin comorile lăsate Sibiului de Samuel von Brukenthal: „La rândul nostru, trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-şi fructifice marile atuuri şi oportunităţi. Fie ca moştenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspiraţie şi energie, pentru a face din educaţie şi din cultură piloni naţionali care să susţină o tot mai accelerată dezvoltare a României!”.

Statuia dezvelită are 3 metri înălţime, este din bronz şi este aşezată pe un soclu din rocă vulcanică din Carpaţi care cântăreşte 4 tone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/whatsapp-image-2021-09-11-at-12-17-10.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/whatsapp-image-2021-09-11-at-12-17-10-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Klaus Iohannis a apreciat contribuţia celor care au făcut posibilă aşezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în faţa muzeului care-i poartă şi îi duce mai departe numele. ...