Oficialii au declarat că blocul comunitar trebuie să reducă dependenţa de Statele Unite şi să poată să reacţioneze la conflicte dincolo de graniţele sale.

“Situaţia din Afganistan, Orientul Mijlociu şi Sahel arată că este momentul să acţionăm, începând cu crearea unei forţe europene de reacţie rapidă, capabilă să demonstreze voinţa Uniunii de a acţiona ca partener strategic global”, a spus Gen. Claudio Graziano, preşedintele comitetului militar al UE.

“Când dacă nu acum?”, a intrebat retoric Gen. Claudio Graziano jurnaliştii prezenţi la întâlnirea miniştrilor Apărării din UE ce are loc în Slovenia.

Eforturile UE de a crea o astfel de armată comună sunt în impas de mai bine de un deceniu, în ciuda creării, în 2007, a unui sistem de grupuri de 1.500 de soldaţi, care nu au fost niciodată utilizate.

„Uneori există evenimente care sunt catalizatoare pentru istorie şi cred că Afganistanul este unul dintre aceste cazuri”, a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în Slovenia.

Borrell a spus că UE trebuie să creeze unităţi care să fie „mai operaţionale” decât forma de organizare stabilită în 2007.

“Nevoia unei apărări europene mai puternice este mai evidentă ca niciodată”, a declarat el reporterilor.

O armată comună propusă de mult în UE este văzută ca fiind mai probabilă acum, când Marea Britanie a ieşit din blocul comunitar. Marea Britanie, una dintre principalele puteri militare ale Europei alături de Franţa, fusese sceptică cu privire la politica de apărare colectivă.

Diplomaţii UE spun că vor un acord final privind proiectarea şi finanţarea până în martie, când Franţa deţine preşedinţia rotativă a UE.

Ministrul Apărării din Slovenia, Matej Tonin, a declarat că o forţă de reacţie rapidă ar putea cuprinde 5.000 până la 20.000 de soldaţi şi nu ar trebui să depindă de o decizie unanimă a celor 27 de naţiuni ale blocului comunitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/7416937-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/09/7416937-mediafax-foto-andreea-alexandru-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Oficialii au declarat că blocul comunitar trebuie să reducă dependenţa de Statele Unite şi să poată să reacţioneze la conflicte dincolo de graniţele sale. 'Situaţia din Afganistan, Orientul Mijlociu şi Sahel arată că este...