Administraţia de la Teheran a denunţat miercuri, prin intermediul Ambasadei iraniene din Londra, „farsele” referitoare la incidentele maritime din ultima săptămână, cerând dovezi privind circumstanţele producerii acestora, în contextul în care sunt atribuite Iranului, informează postul Sky News.

„Iranul a fost acuzat de atacul cu dronă asupra navei Mercer Street în largul coastelor Omanului. Am cerut dovezi. Deocamdată, nu ni s-a oferit nicio dovadă”, a transmis Ambasada Iranului din Marea Britanie, prin Twitter.

Ambasada Iranului a denunţat ceea ce a numit „farsele” referitoare la atacul din 30 iulie asupra petrolierului MV Mercer Street şi la „potenţiala deturnare” a unei nave, marţi, 3 august. „Nu există informaţii confirmate despre incidente. Pentru noi, problema nu este încă încheiată”, a susţinut Ambasada Iranului din Londra.

Statele Unite, Israelul şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul cu dronă asupra petrolierului MV Mercer Street, comis pe 30 iulie în Marea Arabiei, în largul Omanului, şi soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic.

Într-un alt incident, produs marţi, Forţele Navale Regale din Marea Britanie au anunţat „potenţiala deturnare” a unei nave în Golful Oman, în largul Emiratelor Arabe Unite. Conform unor surse maritime, indivizi înarmaţi preluaseră controlul asupra navei MV Asphalt Princess şi ar fi încercat să o deturneze spre Iran. Publicaţia The Times a relatat că oficialii militari britanici suspectează că „membri ai armatei iraniene ori ai grupurilor proiraniene au preluat abuziv controlul asupra unei nave comerciale”. Gardienii Revoluţiei din Iran au negat orice implicare în acest incident, iar Ministerul de Externe de la Teheran a transmis că „informaţiile privind producerea unor incidente succesive în Golful Persic şi în Golful Oman sunt complet suspecte, încercându-se crearea unei atmosfere false în jurul Iranului”. Comandamentul britanic pentru Operaţiuni Maritime Comerciale (UKMTO) a semnalat marţi un „atac de tip non-piraterie” produs la aproximativ 60 de mile marine (110 kilometri) de oraşul Fujairah, situat în Emiratele Arabe Unite. Cinci nave comerciale au raportat marţi statutul „în afara controlului”, ceea ce înseamna că nu puteau fi manevrate din cauze excepţionale. Miercuri dimineaţă, autorităţile britanice au anunţat că incidentul din Golful Oman s-a încheiat, precizând că indivizii înarmaţi care urcaseră la bordul unei nave comerciale în tentativa de a o deturna au părăsit vasul.

Marea Britanie a anunţat miercuri că a cerut Consiliului de Securitate ONU, împreună cu România şi Liberia, să intervină pentru oprirea „acţiunilor destabilizatoare” ale Iranului. „Marea Britanie i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului de Securitate ONU, T S Tirumurti, alături de România şi Liberia, pentru a semnala atacul Iranului asupra navei MV Mercer Street. Consiliul de Securitate trebuie să reacţioneze la acţiunile destabilizatoare ale Iranului şi la nerespectarea legislaţiei internaţionale”, a afirmat, prin Twitter, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Potrivit cotidianului The Times of Israel, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, şi ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, vor prezenta Consiliului de Securitate ONU dovezi obţinute de serviciile secrete israeliene privind comiterea atacului de către Iran. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista o „ripostă colectivă” faţă de acest atac atribuit Iranului. Israelul a anunţat că atacul cu dronă asupra petrolierului a fost comis de Gardienii Revoluţiei din Iran. Premierul Naftali Bennett a avertizat că Israelul este pregătit să acţioneze unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atacul asupra petrolierului MV Mercer Street.

Uniunea Europeană a condamnat atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, dar a cerut clarificări privind circumstanţele incidentului şi a pledat pentru evitarea acţiunilor care ar periclita pacea regională. „Condamnăm acest atac. Luăm act de evaluările făcute de Statele Unite, de Marea Britanie şi de Israel şi cerem evitarea oricărei acţiuni care ar afecta pacea şi stabilitatea regiunii. Circumstanţele atacului trebuie clarificate. Această acţiune intră în contradicţie cu libertatea de navigaţie şi este inacceptabilă”, a declarat marţi Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Şi Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vehement atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, transmiţând condoleanţe României şi Marii Britanii şi cerând Iranului să îşi respecte obligaţiile internaţionale.

Administraţia Iranului a avertizat că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului, un incident soldat cu moartea a doi marinari, un român şi un britanic. „Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi apere securitatea şi interesele naţionale. Iranul va riposta imediat şi în mod decisiv la orice eventual aventurism”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran. Ministerul iranian de Externe a respins orice implicare în atacarea petrolierului, catalogând acuzaţiile drept „lipsite de fundament”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/08/e74l5-vxiaejfd6-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/08/e74l5-vxiaejfd6-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Administraţia de la Teheran a denunţat miercuri, prin intermediul Ambasadei iraniene din Londra, „farsele' referitoare la incidentele maritime din ultima săptămână, cerând dovezi privind circumstanţele producerii acestora, în contextul în care sunt atribuite Iranului, informează postul...