A început numărătoarea inversă pentru Jeff Bezos şi cei 3 colegi ai săi de zbor. După succesul misiunii lui Richard Branson, fondatorul Amazonului se pregăteşte pentru prima sa călătorie la stele.

O călătorie foarte scurtă – va dura doar câteva minute – dar care îl va duce dincolo de linia Kármán, graniţa care separă simbolic atmosfera Pământului de spaţiu.

Lansarea New Shepard, racheta Blue Origin pe care va călători Bezos, este programată pentru ora 16.00 (în România), pe 20 iulie. În aceeaşi zi – aleasă nu întâmplător – omul a aterizat pe Lună, în urmă cu 52 de ani, în 1969.

Iată toate detaliile acestei misiuni, prima care a inclus un echipaj la bordul companiei aerospaţiale Bezos. Este prima călătorie ”turistică” care va duce un miliardar şi alţi 3 pasageri non-astronauţi dincolo de 100 de kilometri de la suprafaţa pământului.

Cel mai tânăr pasager este olandezul Oliver Daemen, care are doar 18 ani şi căruia tatăl său, un om de afaceri, i-a cumpărat biletul cu câteva zeci de milioane de euro.

Pionieri în turismul spaţial

În ciuda experimentelor anterioare, Bezos este de fapt primul care organizează un itinerariu în spaţiu pentru pasagerii plătitori.

Dacă în 2001 miliardarul Dennis Tito se aventurase la Staţia Spaţială Internaţională împreună cu un echipaj specializat – cel al navei spaţiale ruseşti Suyouz – şi dacă în urmă cu câteva zile Virgin Galactic i-a adus cu succes pe Richard Branson şi alţi 5 oameni la graniţa dintre pământ atmosferă şi spaţiu (un zbor suborbitar), Jeff Bezos se va putea lăuda în câteva ore cu primatul inaugurării erei turismului spaţial.

Scopul său este să depăşească această graniţă, să experimenteze absenţa gravitaţiei şi apoi să aterizeze uşor pe solul pământului. Şi să aducă acolo un grup de oameni „obişnuiţi”, fără niciun fel de pregătire.

Turismul spaţial este, de asemenea, şi proiectul Virgin Galactic al lui Richard Branson (vânzările sunt deja deschise pe site pentru a participa la viitoarele misiuni), precum şi în planurile Space X, compania lui Elon Musk, al cărei prim spaţiu „vacanţă” (este programat pentru final al anului.

Trebuie spus că duelul dintre cei trei miliardari pionieri ai zborurilor galactice este destul de prietenoasă. Dacă Bezos l-a felicitat pe Branson chiar după aterizare, Musk a anunţat că a cumpărat deja un bilet la următorul zbor Virgin Galactic.

Călătoria va dura 11 minute

Să revenim la misiunea lui Bezos. Numele ambarcaţiunii pe care va călători este New Shepard, la fel ca Alan Shepard, primul american care a intrat în spaţiu, în 1961.

După cum explică site-ul Blue Origin, este un sistem de rachete suborbital reutilizabil creat pentru a transporta un grup de oameni dincolo de linia Kármán, deci peste 100 de kilometri de altitudine.

Începând cu ora 14.00, Blue Origin va transmite evenimentul în direct. Decolarea este programată două ore mai apoi, din vestul Texasului.

Noul Shepard are o înălţime de 18 metri şi este echipat cu un motor numit BE-3 care îi permite să accelereze în spaţiu de până la patru ori viteza sunetului (Mach 4), precum şi să revină la bază, încetineşte până la 8 kilometri pe ora.

Pasagerii – maxim 6 – vor fi la bordul unei capsule echipate cu ferestre mari pentru a se bucura de vedere. Odată ce ajunge la linia lui Kármán, racheta se va desprinde de capsulă şi se va întoarce la sol.

Nava spaţială – complet autonomă – va continua călătoria până la atingerea a 106 kilometri de altitudine (Branson a atins 86). Cei aflaţi la bord în acest moment vor putea experimenta absenţa gravitaţiei. Apoi, va începe coborârea uşoară spre suprafaţă şi, în cele din urmă, aterizarea datorită unui sistem de paraşută. În total, durata experienţei este de 11 minute.

Primul zbor al Blue Origin cu oameni la bord

Va fi prima călătorie a Blue Origin cu oameni la bord. Compania a efectuat deja 15 zboruri de testare de succes, transportând obiecte sau manechine. Racheta care va fi folosită pe 20 iulie a zburat deja de două ori. Capsulele sunt, de asemenea, reciclate. În concurenţă acerbă cu Space X şi Virgin Galactic, Bezos a decis să-şi dezvăluie planurile doar la începutul lunii iulie, după ce ultimul zbor de testare a avut loc în aprilie.

”Repetiţia generală” s-a încheiat, astăzi se turează motoarele şi se zboară.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/bezos.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/bezos-300x300.jpgrootstireaUncategorised
A început numărătoarea inversă pentru Jeff Bezos şi cei 3 colegi ai săi de zbor. După succesul misiunii lui Richard Branson, fondatorul Amazonului se pregăteşte pentru prima sa călătorie la stele.O călătorie foarte scurtă - va...