Seismometrele vor fi poziţionate într-o zonă care include Insulele Canare, Madeira şi Azore şi vor folosi o tehnică utilizată anterior pentru studierea galaxiilor, potrivit Sky News.

Experţii spun că vor lăsa o „moştenire extraordinară” şi vor ajuta cercetarea cu privire la cutremure şi erupţii vulcanice, precum şi la urmărirea balenelor după sunetele pe care le emit.

University College London (UCL) conduce proiectul, numit UPFLOW, care îşi propune să înţeleagă mai multe despre creşterile mari de material din mantaua Pământului. Acest lucru se întâmplă departe de limitele plăcilor continentale şi nu poate fi explicat prin teoria tectonicii plăcilor. „Este primul experiment seismic de acest fel”, a spus profesorul Ana Ferreira de la UCL Earth Sciences.

„Este pentru prima dată când acoperim o regiune atât de mare a oceanului Atlanticului de Nord cu aceste instrumente extrem de sensibile. Analizând datele lor, sperăm să înţelegem mai bine mişcările masive care apar la sute de kilometri adâncime în mantaua Pământului, în special fluxurile ascendente de material pe care încă nu le înţelegem prea bine. Aceste mişcări sunt cele care în cele din urmă provoacă erupţii vulcanice şi pot duce, de asemenea, la cutremure”, a continuat aceasta.

Această metodă a fost folosită anterior de astrofizicieni pentru a studia galaxiile îndepărtate. „Existenţa Insulelor Canare şi a insulelor vulcanice din Madeira şi Azore sunt rezultatul mişcărilor masive adânci sub suprafaţa Pământului”, a declarat profesorul Jorge Miguel Alberto de Miranda, de la Institutul Portughez pentru Mare şi Atmosferă.

 

Seismometrele vor fi aruncate din barcă, în următoarele cinci săptămâni, şi vor fi colectate după un an.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/profimedia-0211498261.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/profimedia-0211498261-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Seismometrele vor fi poziţionate într-o zonă care include Insulele Canare, Madeira şi Azore şi vor folosi o tehnică utilizată anterior pentru studierea galaxiilor, potrivit Sky News. Experţii spun că vor lăsa o „moştenire extraordinară”...