Secţia pentru judecători a CSM a luat act de decizia Curţii Constituţionale a României de miercuri, şi arată că aceasta reprezintă o validare a punctului de vedere exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin avizul negativ emis, aviz susţinut şi prin memoriul Amicus curiae transmis instanţei de contencios constituţional.

„Avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost ignorat, din nou, de iniţiatorii legii, procedeu amplu contestat în alte perioade de către aceiaşi iniţiatori, printre care şi ministrul actual al justiţiei. Soluţia adoptată de Curtea Constituţională a curmat intenţia de a adânci noi inechităţi în magistratură din perspectiva carierei profesionale”, arată, într-un comunicat, CSM, Secţia pentru Judecători.

Membrii Secţiei pentru judecători reafirmă că temeinica pregătire profesională, specializarea reală şi experienţa profesională dobândită în decursul carierei reprezintă „garanţii puternice apte să preîntâmpine erori şi să împiedice încălcări ale legii de către autorităţile judiciare în privinţa prezumţiei de nevinovăţie, a dreptului la apărare, a libertăţii individuale, a demnităţii umane, a vieţii private”.

În acest context, Secţia pentru judecători afirmă că dezaprobă, cu tărie, poziţiile publice recent exprimate de un înalt demnitar al statului român, respectiv de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, concretizate în „veritabile atacuri la adresa judecătorilor instanţei supreme din România, care, cu unanimitatea voturilor judecătorilor săi, a decis exercitarea unui drept constituţional specific statului de drept, acela de a crea cadrul necesar pentru tranşarea unei posibile neconformităţi cu legea fundamentală a unui act normativ”.

„Afirmaţiile ministrului justiţiei vizând , şi , atunci când se referă la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în contextul demersului lor, denotă un antagonism manifest faţă de o instituţie esenţială a statului de drept – concept pe care, deşi îl clamează, în realitate demonstrează că îl subminează constant. Totodată, Secţia pentru judecători constată că demersurile şi disponibilitatea pentru găsirea unui echilibru în funcţionarea autorităţii judecătoreşti în interesul societăţii s-au lovit, o dată în plus, de incapacitatea ministrului de a ieşi dintr-o zonă militantă, politicianistă, de adversitate faţă de valorile afirmate chiar de el însuşi, poziţie incompatibilă cu ideea de consolidare a unei justiţii independente”, se mai arată în comunicat.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind neconstituţionalitatea legii care prevede scăderea vârstei de accedere în DNA şi DIICOT de la 10 la 7 ani. ÎCCJ a sesizat CCR cu privire la modificările aduse de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR legilor justiţiei. Sesizarea Înaltei Curţi a vizat reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru accederea procurorilor în DNA şi DIICOT.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/7620756-mediafax-foto-alexandru-dobre-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/7620756-mediafax-foto-alexandru-dobre-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Secţia pentru judecători a CSM a luat act de decizia Curţii Constituţionale a României de miercuri, şi arată că aceasta reprezintă o validare a punctului de vedere exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin avizul...