Endometrioza este o afecţiune mai puţin cunoscută, dar care afectează multe femei. În general, boala apare la femeile tinere, active social şi pe piaţa muncii.

 

Simptomele pot apărea încă de la vârste fragede şi pot fi trecute uşor cu vederea. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de Ginecologie spune că de cele mai multe ori este şi foarte greu de diagnosticat.

 

Endometrioza începe să se manifeste insiduos de multe ori la adolescenţă, cu dureri foarte, foarte puternice în timpul menstruaţiei, mai ales în prima zi sau primele două zile. Nu are o prevenţie activă, nu avem metode clare dovedite că ar putea preveni şi din păcate nu avem niciun tratament etiopatogenic”, explică specialistul. 

 

La vârste fragede, investigaţiile nu vor arăta nimic patologic, însă cu timpul pot să apară chisturi la nivelul ovarelor. Se poate însă ca efectele pe termen lung să fie şi mai puternice de atât.

 

O altă altfel de manifestare a endometriozei sunt durerile la contactul sexual, asta în afară de durerea de menstruaţie şi mai ales infertilitatea. Multe cazuri de femei infertile se dovedesc a fi de fapt cu endometrioză care nu e atât de uşor depistabilă ecografic”, mai punctează Vlădăreanu. 

 

Un studiu realizat pe 4.000 de femei din Finlanda arată că afecţiunea pune piedici în cariera femeilor active. Din cauza durerilor o femeie poate pierde într-o săptămână aproape 11 ore de muncă.

 

Alina Ştefan, CEO Salarium Fintech şi antreprenoare, spune că programul aglomerat poate pune grija pentru sănătate pe locul doi. „De multe ori, mergând pe pilot automat, avem tendinţa să nu facem alegerile atât de raţionale şi atât de bine direcţionate şi să mai alegem şi anapoda, dar măcar ca obiectiv, trebuie să ştim că prioritară este sănătatea noastră, 

 

 Antreprenoarea spune că a găsit însă soluţia prin care să aibă grijă de sănătatea ei fără să piardă prea mult timp.

 

Eu am ales varianta mai nouă, adică telemedicina, atunci când am o problemă. Dacă am nevoie de o consultaţie, apelez la varianta de telemedicină astfel încât să scurtez paşii până la o anumită consultaţie”, conchide femeia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/femei-publimedia-shutterstock.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/femei-publimedia-shutterstock-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Endometrioza este o afecţiune mai puţin cunoscută, dar care afectează multe femei. În general, boala apare la femeile tinere, active social şi pe piaţa muncii.   Simptomele pot apărea încă...