Statele Unite au avertizat China că un atac asupra forţelor armate filipineze din Marea Chinei de Sud ar declanşa un tratat de apărare reciprocă SUA-Filipine din anul 1951, informează Reuters.

 

Comentariul a fost făcut de secretarul de stat Antony Blinken într-o declaraţie scrisă care marchează a cincea aniversare a unei hotărâri a unui tribunal de arbitraj, care respinge marile pretenţii teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

 

China, care pretinde majoritatea apelor în cadrul aşa-numitei Linii Nine Dash, dar contestată şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam, a subliniat vineri că Beijingul nu a acceptat hotărârea.

 

Statele Unite îşi reafirmă politica din 13 iulie 2020 cu privire la creanţele maritime în Marea Chinei de Sud”, a spus Blinken, referindu-se la respingerea de către administraţia fostului preşedinte Donald Trump a revendicărilor Chinei asupra resurselor offshore în cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud.

 

„Reafirmăm, de asemenea, că un atac armat asupra forţelor armate filipineze, a navelor publice sau a aeronavelor din Marea Chinei de Sud ar invoca angajamentele de apărare reciprocă ale SUA în temeiul articolului IV din Tratatul de apărare reciprocă SUA-Filipine din 1951”, a adăugat Blinken.

 

Acest articol al tratatului spune că „fiecare parte recunoaşte că un atac armat în zona Pacificului asupra oricăreia dintre părţi ar fi periculos pentru propria pace şi siguranţă şi declară că va acţiona pentru a răspunde pericolelor comune în conformitate cu procese constituţionale.”

 

Blinken a menţionat acest lucru şi în cadrul unei conversaţii din 8 aprilie cu ministrul de Externe filipinez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/sua-si-china-ss-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/sua-si-china-ss-2-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Statele Unite au avertizat China că un atac asupra forţelor armate filipineze din Marea Chinei de Sud ar declanşa un tratat de apărare reciprocă SUA-Filipine din anul 1951, informează Reuters.   ...