LIVE UPDATE

Ora 7:00. S-au deschis secţiile de votare din Republica Moldova şi din România. Acestea se vor închide la ora 21:00.

Alegerile din Republica Modova. Votul, o nouă luptă între Vest şi Est

Scrutinul de astăzi este o nouă luptă pentru Moldova care oscilează permanent între Vest şi Est. Totuşi, votul de astăzi poate fi momentul deciv de ruptură de Est. După victoria în alegerile prezidenţiale tabăra pro-europeană condusă de preşedintele Maia Sandu poate obţine şi o majoritate în Parlament.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) este formaţiunea pro-europeană ce şi-a centrat campania pe lupta anti-corupţie şi respectarea angajamentelor luate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Partidul înfinţat de Maia Sandu este dat de toate sondajele ca viitor câştigător al alegerilor. „Pornim vremurile bune” e sloganul de campanie al PAS.

Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon este văzut ca principalul adversar. Alianţa dintre Vladimir Voronin şi Igor Dodon ce a părut pentru un timp puţin probabilă a mizat în campanie pe un discurs pe un discurs anti-european şi pe necesitatea unei relaţii bune cu Rusia. „Împreună vom readuce Moldova pe calea făuririi, echităţii sociale şi dezvoltării economice. Împreună vom învinge!” este mesajul de campanie al alianţei.

Între cei doi mari jucători şi restul partidelor este o diferenţă mare în sondaje, dar partidele mai mici ar putea juca un rol decisiv în formarea unei majorităţi.

Partidul „ŞOR” este formaţiunea condusă Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul furtul miliardului. Partidul a mers în campanie pe un discurs apropriat ca mesaj de Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor. Partidul promovat prin canalele media deţinute a dus şi o campanie de minimizare a impactului pe care ăl are corupţia. Formaţiunea merge în alegeri cu sloganul „Noi lucrăm pentru oameni”.

Blocul electoral „Renato Usatîi”. Este condus de Renato Ustaîi, primarul oraşului Bălţi. Usatîi insistă că Moldova trebuie să rămână neutră. Blocul electoral „Renato Usatîi” participă în campanie cu sloganul „Mână de fier în mănuşă de catifea”

Platforma DA, condusă de fostul ministru de interne şi candidat la primăria Chişinăului, Andrei Năstase, a evoluat în paralel cu PAS şi are un discurs similar, pro-european şi anti-corupţie. Cele două formaţiuni au şi mers împreună la alegeri şi au fost partenere de guvernare. Sloganul de campanie al Platformei DA este „Fapta bună ne adună”. Sondajele de opinie plasează acest partid la limita pragului electoral, relatează Veridica.

AUR. Partidul din România s-a lansat oficial în campania electorală pentru parlamentarele din Republica Moldova pe 7 iunie. Preşedintele AUR de la Chişinău, Vlad Bileţchi, a declarat că programul electoral prevede susţinere pentru agricultori, tinerii antreprenori, dar şi un program de revenire acasă a diasporei. Liderul AUR Moldova a declart că Republica Moldova va putea intra în UE doar în componenţa României.. Sondajele plasează AUR sub pragul electoral.

Reguli pentru alegători în secţiile de votare

 • vor coopera cu membrii Birourilor electorale la măsurarea de la distanţă a temperaturii, cu ajutorul unui termometru digital;
 • nu vor admite formarea aglomerărilor in incinta secţiei de votare, vor respecta distanţa fizică cu alţi alegători şi funcţionari electorali;
 • strict în incinta secţiei de votare vor intra doar persoanele care urmează să voteze (fără însoţitori).
 • vor prezenta de la distanţă operatorului şi membrului biroului electoral actul de identitate în baza căruia alegătorul urmează să voteze;
 • se vor afla în incinta secţiei de votare doar pe perioada strict necesară procesului de votare după ce imediat vor părăsi localul.

Pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost deschise 11 secţii de votare în Romănia.

Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente), str. Stavropoleos 6, sector 3;

Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central), str. Eugeniu Carada 1, sector 3;

Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa “Lucian Blaga”, nr. 1 – 3;

Timişoara – Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;

Iaşi – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr. 30;

Craiova – Universitatea “Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.

Constanţa – Universitatea “Ovidius”, bd. Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;

Braşov – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;

Sibiu – Şcoala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;

Galaţi – Universitatea “Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;

Suceava – Universitatea “Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii, nr. 13;

Bacău – Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti, nr. 157;

Secţiile de votare vor funcţiona între orele 7:00 şi 21:00.

Cetăţenii Republicii Moldova din diaspora pot afla despre regulile sanitare care trebuie respectate în ziua alegerilor la misiunile diplomatice din ţara în care se află. Alegătorii din dispora sunt îndemnaţi să se informeze cu privire la organizarea procesului de vot accesând site-urile Ministerului de Externe şi Comisiei Electorale Centrale, inclusuv portalul http://diaspora.cec.md.

Lista completă a partidelor, blocurilor politice şi candidaţilor independenţi

 • Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
 • Partidului Politic „Partidul Acţiunii Comune — Congresul Civic”;
 • Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
 • Partidul Politic „Şor”;
 • Partidul Politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate;
 • Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor;
 • Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa – Надежда”;
 • Partidul Democrat din Moldova;
 • Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”;
 • Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”;
 • Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
 • Partidul Politic „NOI”;
 • Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”;
 • Partidul Politic ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;
 • Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
 • Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
 • Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
 • Partidul Regiunilor din Moldova;
 • Partidul „Patrioţii Moldovei”;
 • Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;
 • PARTIDUL POLITIC NOUA OPŢIUNE ISTORICĂ;
 • Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
 • Veaceslav Valico (candidat independent).

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/profimedia-0566681284-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/profimedia-0566681284-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
LIVE UPDATE Ora 7:00. S-au deschis secţiile de votare din Republica Moldova şi din România. Acestea se vor închide la ora 21:00. Alegerile din Republica Modova. Votul, o nouă luptă...