Până nu demult o emblemă naţională, ursul brun a devenit o problemă naţională. După ce a promis că va rezolva situaţia cu urşii agresivi, ministrul Mediului Tanczos Barna a prezentat Ordonanţa de Urgenţă care prevede intervenţia în cazul apariţiei ursului. Una despre care activiştii de mediu spun că trebuie modificată.

Proiectul prezentat de ministrul Mediului Tanczos Barna face de fapt primii paşi pentru intevenţie în caz de urgenţă, după 5 ani de la momentul care a scandalizat toată Europa, când un pui de urs a fost ucis într-un ghiveci cu flori, la Sibiu. De atunci au fost numeroase probleme în ceea ce priveşte apariţia ursului în zone locuite, dar autorităţile erau practic cu mâinile legate. Proiectul este bun, spun activiştii de mediu, dar nu cel mai bun.

„Este un pas înainte, însă cred că vorbim de o specie strict protejată la care vânătoarea este interzisă. Trebuie eliminată complet împuşcarea, adică accesul vânătorilor la omorârea urşilor şi asta trebuie făcut doar de cei de la ISU şi un jandarm, împreună cu veterinarul”, spune Gabriel Păun, Agent Green.

Totul pare minunat în teorie. În practică, însă, pentru tranchilizare şi relocare, pentru a i se pune dispozitiv GPS, ursul trebuie capturat în cuşti care nu îi traumatizează, dar România are doar trei astfel de cuşti. În plus, veterinarii nu au pistoale de eutanasiere şi cel mai ieftin costă 5.000 de euro, la care se adaugă accesoriile şi chimicalele. Activiştii de mediu mai spun că trebuie scos primarul din echipa de intervenţie, pentru că e factor politic şi nici măcar nu este pregătit pentru aşa ceva.

„Primarul e pus în cap de listă la echipa de intervenţie şi, din punctul nostru de vedere, nu este în regulă. Ce facem dacă apare o situaţie neplăcută, vineri seara sau sâmbătă seara, când primarul este la o petrecere? Cu toată bunăvoinţa unor inspectori DSV, realitatea din teren ne-a arătat că foarte multe judeţe sunt mulţi veterinari care în afară de faptul că fac o injecţie de la văcuţă sau la o oiţă sau la alte animale de fermă nu sunt capabili să manevreze un pistol de tranchilizat animalul”, precizează Gabriel Păun.

Un punct cu care activiştii de mediu nu sunt de acord este cel al împuşcării ursoaicelor cu pui.

„Am văzut că se deschide portiţa la a omorî ursoaice cu pui, ceea ce nu era posibil până acum. În principiu, nişte pui de urs care au rămas la o vârstă fragedă, până într-un an, fără mama lor nu mai sunt compatibili cu reintroducerea în viaţa sălbatică. Un singur loc din România are capacitate pentru aşa ceva. Este o staţiune de reabilitare în judeţul Harghita care funcţionează în general la capacitate maximă. Ori statul trebuie să creeze aceste centre pentru animale sălbatice înainte de a opta pentru acest scenariu”, este de părere Gabriel Păun.

Ce îi cer activiştii ministrului: să lăsăm puşca cu tranchilizant la jandarmi, să nu cumpărăm puşti pentru veterinari, ci să intervenim cu bani pentru urmărirea GPS a animalelor şi să nu se mai hrănească animalele în pădure.

„Ce se întâmplă dacă hrănim animalele în pădure? Transformăm pădurea şi habitatul lor natural în ferme de animale sălbatice. Exact cum se hrănesc vacile, găinile şi porcii cu porumb, aşa se hrănesc acum urşii în pădure. Un urs hrănit este un urs omorât. A fost ca o bombă cu ceas această hrănire în pădure şi întârzierea aplicării planului naţional de acţiune”, mai spune Gabriel Păun.

Judeţele în care sunt cele mai multe probleme legate de urşi sunt Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov. Mai sunt semnalaţi urşi şi în Botoşani, Suceava, Buzău,Vrancea, Prahova, Gorj, Sibiu, Argeş, Caraş-Severin, Hunedoara şi mai puţin în Bihor, Maramureş şi Cluj.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/pui-urs.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/pui-urs-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Până nu demult o emblemă naţională, ursul brun a devenit o problemă naţională. După ce a promis că va rezolva situaţia cu urşii agresivi, ministrul Mediului Tanczos Barna a prezentat Ordonanţa de Urgenţă care prevede intervenţia...