Monica Terteliu, medic primar pediatru,  specialist în Boli infecţioase şi coordonatoarea secţiei de Boli infecţioase de la Spitalul Sfântul Ioan cel nou din Suceava, este invitata emisiunii Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale. Valul patru al pandemiei de COVID bate şi la poarta României, iar experţii în Sănătate declară că numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 va creşte, întrucât viaranta Delta este mult mai contagioasă.

Astfel, specialista vorbeşte despre pandemie şi ce înseamnă asta pentru spitatele din România. Totodată, Terteliu vorbeşte despre propria experienţă cu boala COVID, fiind infectată cu virusul SARS-CoV-2 de două ori.

 

Am fost infectată, prima dată, începând cu luna martie. Data mea de infecţie a fost 22 martie – data confirmării testului pozitiv, moment în care am intrat in izolare – fiind internată în spital. Ulterior, după acele 14 zile şi două teste negative m-am reîntors la spital. Am avut norocul să fac o formă extrem de uşoară, ca să nu spun aproape asimptomatică, deşi din punct de vedere medical este un pleonasm. O formă uşoară, care mi-a permis să lucrez din spital şi ulterior din izolare, de acasă, astfel încât să îi pot ajuta pe ceilalţi. Ulterior am revenit la serviciu”, povesteşte medicul.

 

Valul 4 al pandemiei

 

Specialista consideră că valul 4 este inevitabil. „Cu siguranţă va veni un val 4, pentru că noua tulpina descoperită, şi anume Delta, este extrem de contagioas. În comparaţie cu varianta britanică, la care o persoană infectată contamina 3,3 persoane, în medie, varianta Delta contamineaza 6,8 persoane”. 

 

Ce lecţii am învăţat după primele valuri de COVID

Invitata spune că variatea simptomelor a suprins-o cel mai mult, dar şi faptul că încadrarea în boală se schimbă rapid.

Apoi, complicaţiile apărute în urma infectării: complicaţiile respiratorii şi pneumoniile grave, dar şi complicaţiile vasculare.

 

 

Care este utilitatea vaccinării anti-COVID? 

Cât rezistă anticorpii? 

Care sunt problemele din spitale când vine vorba de gestionarea bolnavilor de COVID?

Bolile infecţioase la copil. Cum evităm îmbolnăvirile? 

 

La aceste întrebări dar şi la altele privind imunitatea copiilor şi mersul la control, va răspunde medicul specialist pediatru Monica Terteliu, specialist Boli Infecţioase. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/captura-monica-terteliu.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/captura-monica-terteliu-300x300.pngrootstireaUncategorised
Monica Terteliu, medic primar pediatru,  specialist în Boli infecţioase şi coordonatoarea secţiei de Boli infecţioase de la Spitalul Sfântul Ioan cel nou din Suceava, este invitata emisiunii Healthcare Trends...