Comisia Europeană a aplicat joi amenzi de 502 milioane de euro producătorului german de automobile Volkswagen şi 373 de milioane pentru BMW, pentru restricţionarea concurenţei în domeniul sistemelor de evacuare a gazelor de eşapament pentru maşinile diesel, notează Le Figaro.

 

Celălalt mare producător german Daimler (Mercedes), care a participat la acest acord, dar i-a dezvăluit existenţa, nu a fost sancţionat. Aceste trei grupuri „au încălcat regulile UE privind practicile anticoncurenţiale consultându-se cu privire la dezvoltarea tehnică în domeniul curăţării emisiilor de oxid de azot”, a declarat Comisia într-un comunicat.

 

Cazul vizează şi cele două mărci de lux Audi şi Porsche, filiale ale Volkswagen. Nu este legat de scandalul Dieselgate, dezvăluit în 2015, care a obligat VW, primul producător european, să recunoască montajul motoarelor pentru a eluda standardele anti-poluare.

 

„Volkswagen, BMW şi Daimler (Mercedes) s-au întâlnit în mod regulat la şedinţele tehnice pentru a discuta despre dezvoltarea tehnologiei de reducere catalitică selectivă (SCR), care elimină emisiile nocive de oxid de azot (NOx) din gazele de eşapament ale maşinilor cu motoare diesel prin injectarea de uree (numit şi „AdBlue”)”, a explicat executivul european.

În timpul acestor întâlniri, timp de peste cinci ani, producătorii de automobile s-au coordonat cu scopul de a nu depolua mai mult decât prevăd reglementările,” denunţă CE.

 

Aceste grupuri „aveau tehnologia necesară de a reduce emisiile dăunătoare sub nivelul legal prevăzut de standardele UE privind emisiile. Dar au evitat să-şi facă concurenţă prin faptul că nu au folosit întregul potenţial al acestei tehnologii pentru a merge mai departe decât nivelul de purificare prevăzut de lege”, a declarat comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, la o conferinţă.

 

Penru că a dezvăluit înţelegerea, Daimler a beneficiat de o imunitate totală, evitând astfel o amendă în valoare de 727 millioane de euro.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/bmw-564950-1920.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/bmw-564950-1920-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Comisia Europeană a aplicat joi amenzi de 502 milioane de euro producătorului german de automobile Volkswagen şi 373 de milioane pentru BMW, pentru restricţionarea concurenţei în domeniul sistemelor de evacuare a gazelor de eşapament pentru maşinile diesel, notează...