UPDATE Ministrul Justiţiei din Ungaria spune că anunţul dat de Cioloş este un fake-news.

Planul de redresare şi rezilienţă al Ungariei provoacă scandal la Bruxelles. Europarlamentari din mai multe grupuri din Parlamentul European au cerut Comisiei Europene suspendarea alocării fondurilor europene. Liderul grupului Renew Dacian Cioloş a scris, miercuri, pe Twitter că aprobarea planului a fost suspendată de Comisia Europeană, însă, marţi, ministrul Justiţiei din Ungaria transmitea că informaţia potrivit căreia PNRR-ul Ungariei va fi suspendat este „fake news”, relatează Aleph News.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei.

„M-am consultat cu cabinetul doamnei preşedinte şi cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare şi rezilienţă şi cu evaluarea planurilor. Şi nu există o astfel de ştire, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova.

Ea a amintit că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.

„Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înşelat”, a precizat Vera Jourova.

 

UPDATE 12:00 Dacian Cioloş spune că suspendarea PNRR-ului nu este o pedepsire a Ungariei.

Acesta spune că 87% din maghiar sunt de părere că gradul de corupţie din ţară este unul ridicat şi că oameni merită fondurile de rezilienţă, nu ginerele lui Orban.

Dacian Cioloş reaminteşte că grupul din Parlamentul European, Renew Europe, a cerut suspendarea PNRR al Ungariei.

„De ce? Pentru că astăzi nu avem garanţii că banii vor ajunge la ungurii cinstiţi şi merituoşi – şi nu la apropiaţii lui Orban”, adaugă Cioloş.

Acesta i-a cerut săptămâna trecută Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele şapte miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greşite”, în condiţiile în care Ungaria nu recunoaşte competenţa Parchetului European.

„Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui planul de recuperare şi rezilienţă al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Şi totuşi veţi avea foarte puţine mijloace pentru a vă asigura că aceşti bani nu ajung în buzunarele greşite – după cum ştiţi, regimul Orbán nu recunoaşte competenţa Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică – sau pentru a cita Comisia: este . În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupţie al Ungariei şi că şi , potrivit scrisorii semnată de către Dacian Cioloş.

CITEŞTE ŞI: „Existenţa Uniunii Europene este pusă în pericol”. Avertisment al comisarului UE pentru justiţie

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/ciolosviktororban.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/ciolosviktororban-300x300.jpgrootstireaUncategorised
UPDATE Ministrul Justiţiei din Ungaria spune că anunţul dat de Cioloş este un fake-news. Planul de redresare şi rezilienţă al Ungariei provoacă scandal la Bruxelles. Europarlamentari din mai multe grupuri din Parlamentul European au...