Marii arşi ar putea fi salvaţi de un aparat care produce piele artificială în cantităţi mari. O companie elveţiană a dezvoltat primul astfel de aparat, care ar putea ajunge pe piaţă în 2023.

 

Aparatul poate multiplica de 100 de ori o mostră de piele sănătoasă şi poate reprezenta un pas important în chirurgia plastică.

 

„Noi sperăm că vom finaliza studiile clinice ale proiectului nostru şi că o să avem o companie care să producă şi să vândă acest produs pacienţilor”, a spus Fabienne Hartmann Fritsch, project co-leader DenovoSkin.

 

Procedura de recoltare, multiplicare şi transplant durează. Medicul Andrei Nica spune însă că în cazul marilor arşi, timpul de intervenţie trebuie să fie foarte scurt.

 

„Problema marelui ars este faptul că în momentul în care rămâne descoperit, se pierde foarte mulţi hidroelectroliţi şi atunci această suprafaţă, mai mare sau mai mică, dar marii arşi au suprafeţe mari, 50% şi peste, care trebuie acoperite tocmai pentru a nu se pierde aceşti electroliţi şi să se poată salva pacientul”, a declarat Andrei Nica, consilier Agenţia Naţională de Transplant.

 

Un astfel de aparat ar fi eficient dacă am avea o bancă de ţesuturi în care să putem depozita pielea multiplicată.

 

Din 2018 România nu mai are o astfel de bancă, iar multiplicarea se face în condiţii speciale.

 

„Pielea asta practic procesată şi stocată în bănci se poate folosi imediat în momentul în care ai nevoie la un mare ars. Practic se petrece tot aşa, într-o unitate tip pharma, tip bancă, presiuni pozitive, oamenii acolo sunt îmbrăcaţi cu totul şi cu totul altfel. Nu poţi să-l pui undeva pe un hol pentru a obţine această matrice”, a spus Andrei Nica, consilier Agenţia Naţională de Transplant.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/prelevaresb-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/prelevaresb-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Marii arşi ar putea fi salvaţi de un aparat care produce piele artificială în cantităţi mari. O companie elveţiană a dezvoltat primul astfel de aparat, care ar putea ajunge pe piaţă în 2023.  ...