Un grup care s-a adunat în faţa legislativului din Winnipeg a dărâmat statuia reginei Victoria chiar în data de 1 iulie, de Ziua Canadei. Protestatarii, îmbrăcaţi în portocaliu, în memoria copiilor indigeni, au acoperit statuia reginei Victoria şi au stropit-o cu vopsea roşie înainte să o dărâme de pe piedestal. Mulţimea a scandat „Nicio mândrie în genocid”.

De asemenea, statuia reginei Elisabeta a II-a, aflată în apropiere, a fost dărâmată în timpul manifestaţiilor de joi, transmite The Guardian.

Atât regina Victoria, cât şi regina Elisabeta a II-a sunt văzute ca figuri reprezentative în istoria colonială a ţării.

1000 de morminte nemarcate ale copiilor indigeni, descoperite la fostele şcoli rezidenţiale din Canada

Peste 150.000 de copii indigeni canadieni au fost luaţi de lângă familiile lor şi au fost introduşi în aşa numitele şcoli rezidenţiale, unde au fost adesea supuşi abuzurilor sexuale şi înfometării. Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Canada a descris, în 2005, evenimentele, care au avut loc secolul trecut, drept „un genocid cultural”.

Se estimează că au murit aproximativ 6.000 de copii, 1.000 dintre victime fiind găsite în gropi comune.

Biserica romano-catolică, care era responsabilă pentru activităţile din 70% dintre şcolile rezidenţiale, nu a prezentat încă scuze oficiale.

„Nu vom sărbători furtul pământului indigen şi vieţilor indigene. În schimb, ne-am adunat să onorăm vieţile pierdute pentru statul canadian”, a precizat grupul Idle No More, care a organizat proteste la nivel naţional pentru a sprijini comunităţile indigene.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, s-a declarat „teribil de întristat” în urma descoperirii celor 1000 de morminte nemarcate. Acesta a afirmat că descoperirile reprezintă „o amintire ruşinoasă a rasismului sistemic, discriminării şi nedreptăţii cu care s-au confruntat popoarele indigene”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/whatsapp-image-2021-07-02-at-18-34-04.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/whatsapp-image-2021-07-02-at-18-34-04-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Un grup care s-a adunat în faţa legislativului din Winnipeg a dărâmat statuia reginei Victoria chiar în data de 1 iulie, de Ziua Canadei. Protestatarii, îmbrăcaţi în portocaliu, în memoria copiilor indigeni, au acoperit statuia reginei...