„Sărbătorim în acest an Ziua Independenţei într-un cadru plin de speranţă şi de suflu proaspăt în relaţia transatlantică, inspirat de preşedintele Joe Biden şi de Administraţia pe care o conduce. Suntem într-un moment de inflexiune, care va acţiona drept catalizator pentru unitatea transatlantică. La nivel bilateral, relaţia dintre România şi Statele Unite ale Americii se bazează pe un parteneriat strategic solid şi profund, pe apartenenţa comună la valorile democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului”, a spus preşedintele României.

Acesta a amintit că anul acesta vor fi marcate trei momente speciale în relaţia dintre cele două ţări: se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite, 10 ani de la semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului între România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România şi 5 ani de la atingerea Capacităţii Operaţionale Depline a Facilităţii de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu.

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că aprofundarea parteneriatului strategic are în vedere şi încurajarea legăturilor mai puternice între oameni. În acest sens, şeful statului a spus că un sprijin solid al dialogului educaţional şi cultural transatlantic îl reprezintă Programul de burse Fulbright, care anul acesta împlineşte 75 de ani de la lansare şi peste 60 de ani de prezenţă în România.

Iohannis a vorbit şi despre turneul european al preşedintelui Biden, despre care a spus că a fost un succes.

„Deciziile adoptate la Summitul NATO, la Summitul Uniunea Europeană – SUA şi la reuniunea G7 de la Carbis Bay reprezintă o dovadă clară a angajamentului Statelor Unite pentru aliaţii şi partenerii săi, precum şi a reimplicării sale în dosare esenţiale pentru arhitectura internaţională. Discuţiile pe care le-am avut cu Preşedintele Biden în marja Summitului NATO au reprezentat, la rândul lor, un prilej de reconfirmare atât a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, cât şi a angajamentului partenerilor americani pentru securitatea euroatlantică”, a spus preşedintele.

Acesta a remarcat participarea, în premieră, a unui preşedinte al Statelor Unite la Summitul Formatului Bucureşti 9, din luna mai.

„Mesajul Preşedintelui Joe Biden în cadrul reuniunii a fost puternic şi foarte încurajator pentru Aliaţii de pe Flancul Estic, evidenţiind că relaţia transatlantică nu înseamnă doar legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, ci se întinde peste Europa, până la Marea Baltică şi Marea Neagră, iar parteneriatul dintre SUA şi Europa reprezintă piatra de temelie a relaţiilor internaţionale”.

Klaus Iohannis a afirmat că România este şi va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, un promotor al unei relaţii transatlantice solide.

„Am convingerea profundă că relaţiile transatlantice oferă cele mai eficiente instrumente pentru a gestiona provocările actuale, inclusiv prin reafirmarea democraţiei, a statului de drept şi a respectării drepturilor omului. Un parteneriat transatlantic revitalizat va influenţa pozitiv modul în care sistemul internaţional se va adapta la contextul actual, prin raportare la valorile democratice împărtăşite. De aceea, România susţine şi promovează conceptul de rezilienţă strategică transatlantică. Ceea ce vizăm este reducerea sau chiar eliminarea dependenţei de actorii care nu împărtăşesc aceleaşi valori ce reprezintă baza comunităţii transatlantice din care facem parte. Astfel trebuie interpretată şi iniţiativa României de a înfiinţa la Bucureşti Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, pe care l-am inaugurat recent şi care este deschis partenerilor”, a mai spus şeful statului.

Acesta a subiniat din nou actualitatea valorilor exprimate în Declaraţia de Independenţă. „După 245 de ani, ele continuă să ne ghideze în înţelegerea şi gestionarea provocărilor de astăzi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/21-07-01-07-02-45big-receptie-ziua-sua-1-iulie-2021-137.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/07/21-07-01-07-02-45big-receptie-ziua-sua-1-iulie-2021-137-300x300.jpgrootstireaUncategorised
„Sărbătorim în acest an Ziua Independenţei într-un cadru plin de speranţă şi de suflu proaspăt în relaţia transatlantică, inspirat de preşedintele Joe Biden şi de Administraţia pe care o conduce. Suntem într-un moment de inflexiune, care...