Ministrul Bogdan Aurescu a abordat la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele UE (format Gymnich) recentul incident privind forţarea de către autorităţile belaruse a aterizării unui avion de linie care zbura pe ruta Atena-Vilnius.

„Ministrul a exprimat susţinerea puternică pentru adoptarea rapidă de noi sancţiuni privind Belarus, inclusiv de sancţiuni economice. Totodată, a solicitat, pentru un impact consolidat, prezentarea publică în cel mai scurt timp a , care cuprinde măsurile de sprijin economic din partea UE pentru această ţară în cazul tranziţiei la un regim democratic, plan elaborat de Comisia Europeană la solicitarea Consiliului European”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Miniştrii afacerilor externe europeni au discutat despre conflictele prelungite din Estul Europei şi din zona Mării Negre, subiect inclus pe ordinea de zi la propunerea ministrului român de externe, dar şi despre relaţiile UE-Africa şi viziunea strategică a UE pentru regiunea indo-pacifică.

Ministrul Bogdan Aurescu a realizat o evaluare a situaţiei actuale a conflictelor care afectează cinci dintre cei şase parteneri din estul UE. „A evidenţiat faptul că aceste conflicte constituie o ameninţare majoră pentru stabilitatea şi securitatea întregii regiuni, respectiv pentru securitatea euroatlantică, precum gradul ridicat de impredictibilitate al acestora şi potenţialul destabilizator, impactul negativ asupra capacităţii statelor afectate de acest tip de conflicte de a progresa în procesul de reformă, dar şi de a lua decizii strategice pentru propriul viitor, fiindu-le astfel limitată suveranitatea”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ministrul român de Externe a propus crearea unui post de Reprezentant special al UE „al cărui mandat să acopere rezilienţa partenerilor din Vecinătatea Estică şi conflictele prelungite din regiunea extinsă a Mării Negre”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/05/aurescu.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/05/aurescu-300x300.pngrootstireaUncategorised
Ministrul Bogdan Aurescu a abordat la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele UE (format Gymnich) recentul incident privind forţarea de către autorităţile belaruse a aterizării unui avion de linie care zbura pe ruta Atena-Vilnius....