Suntem pe penultimul lor în Europa la vaccinare, înaintea Bulgariei. Autorităţile s-au dovedit incapabile să fie convingătoare într-o campanie de promovare demarată extrem de prost, cu prioritizarea cetăţenilor ”esenţiali” de prin unităţile militare ale patriei, laolaltă cu rudele acestora de până la gradul 8. Persoanele vulnerabile nu au fost niciun moment principala preocupare a Ministerului Sănătăţii şi a celebrului grup strategic aflat sub comanda Palatului Cotroceni. 

 

În atari condiţii, pus în faţa perspectivei unui eşec ruşinos (în pofida încercării disperate de vaccinare ”după blocuri”), colonelul Valeriu Gheorghiţă s-a gândit să impulsioneze treaba prin intermediul copiilor. Şi pentru că tot vine ziua de 1 iunie, ce cadou mai nimerit ar fi putut să le pregătească decât un maraton de imunizare cu Pfizer, la categoria de vârstă 16-18 ani. Pentru grupa 12-15 ani se aşteaptă din moment în moment autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, după ce agenţiile similare din Statele Unite şi Canada au dat deja undă verde. 

 

Ca de obicei de la debutul pandemiei, politicienii aruncă pisica în curtea specialiştilor. De fapt în curtea specialiştilor agreaţi, ca să fim mai exacţi. ”Avem nevoie de părerea oamenilor de ştiinţă ca să ştim pe cine vaccinăm, cum ne vaccinăm şi în ce ordine. Nu este o decizie politică, este clar o decizie ştiinţifică, bazată pe studii”, a precizat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, întrebată fiind despre necesitatea vaccinării copiilor. Doar că oamenii de ştiinţă aflaţi în agenda telefonică a politicienilor întotdeauna au înclinat să minimizeze riscurile şi să maximizeze până la cer eventualele beneficii. 

 

Cert este că nu trebuie să fii dr. Fauci ca să ştii cu certitudine că vaccinurile anti-Covid sunt în curs de testare pentru următorii doi ani. Ele au fost elaborate în decurs de doar câteva luni, deşi etapele de parcurs durează în mod obişnuit cel puţin şapte ani. 

 

Cu toate că numeroşi medici susţin, în baza studiilor şi statisticilor oficiale, că nu există un pericol epidemiologic sau patologic în cazul copiilor, politicienii par înclinaţi să-şi atingă obiectivele cu orice preţ. În sprijinul lor vin acei specialişti care atrag atenţia asupra sindromului inflamator multisistemic (PIMS) şi asupra urmărilor pe termen lung ale infectării cu Covid-19 în cazul populaţiei din categoria sub 18 ani. 

 

În Europa, inclusiv în România, copiii au trecut prin boală relativ uşor, fără urmări grave. Societatea Germană pentru Boli Infecţioase, de pildă, a anunţat că din cei 14 milioane de copii şi tineri din Germania, doar 1.200 au fost internaţi în spital în urma complicaţiilor provocate de infectarea cu coronavirus. Iar dintre aceştia numai cinci la sută au ajuns la Terapie Intensivă. 

 

În pofida reţinerilor justificate din partea multor medici, există şi numeroşi specialişti care consideră că vaccinarea ar fi ”un gest nobil pentru copii”. Ultimii sunt promovaţi intens de aparatul de propagandă guvernamentală, împreună cu poveşti tragice extrase cu penseta de prin spitale şi menite să arate publicului cât de nefaste ar putea fi experienţele unor copii infectaţi şi navaccinaţi. În acelaşi timp, părinţii află şi despre nemaipomenitele avantaje ce vin odată cu imunizarea: vacanţe în Grecia fără restricţii şi posibilitatea de a merge la şcoală fără emoţii. 

 

În România sunt 800 de mii de copii între 12 şi 16 ani. E adevărat că unii ar putea avea probleme în contact cu noul coronavirus. Profesorul Adam Finn, membru al comitetului pentru vaccinare din Marea Britanie, spune că autorităţile ar trebui să-şi îndrepte atenţia exclusiv pe grupurile vulnerabile din categoria de vârstă 12-18 ani. ”În Marea Britanie, în special, am identificat copii cu boli neuromusculare severe şi boli respiratorii asociate. Tocmai acei copii ar trebui să beneficieze de imunizare şi protecţie, deoarece pot fi identificaţi ca fiind expuşi riscului”, spune profesorul Finn. 

 

Cu toate că Agenţia Europeană a Medicamentului nu ia deocamdată în considerare vaccinarea tinerilor fără comorbidităţi, în România colonelul Gheorghiţă pare intrat în transă. Abia aşteaptă ziua de întâi iunie pentru a demara maratonul mai sus-amintit, cu unicul scop de a-şi îmbunătăţi datele statistice.   

 

Este de-a dreptul scandalos că România ignoră cu desăvârşire recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului doar pentru a scăpa de penultimul loc în clasamentul vaccinării. De altfel inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că imunizarea copiilor nu se justifică. ”Vaccinarea copiilor este o catastrofă morală. Într-o mână de ţări bogate care au cumpărat majoritatea stocului de vaccin, grupurile cu risc scăzut sunt acum vaccinate. Îi îndemn să reconsidere şi, în schimb, să doneze vaccinuri către COVAX”, a precizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

 

Problema este spinoasă chiar şi în Israel, unde peste 60 la sută din populaţie a fost imunizată. Un recent sondaj de opinie arată că doar 41 la sută dintre părinţi sunt siguri că vor să îşi vaccineze copiii cu vârste între 6 şi 15 ani, în timp ce 29 la sută resping categoric ideea. Epidemiologii israelieni susţin că s-ar impune majorarea procentului de vaccinare în rândul adulţilor, în scopul obţinerii imunităţii necesare pentru a opri pandemia.

 

Cu puţin peste 20 la sută din populaţie vaccinată, România mizează în continuare pe heirupismul guvernamental de după blocuri şi folosirea copiilor sănătoşi pe post de cobai, într-o încercare disperată de a epuiza stocurile Pfizer, care devin din ce în ce mai greu de depozitat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/05/cdc-ifkv3leskvg-unsplash.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/05/cdc-ifkv3leskvg-unsplash-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Suntem pe penultimul lor în Europa la vaccinare, înaintea Bulgariei. Autorităţile s-au dovedit incapabile să fie convingătoare într-o campanie de promovare demarată extrem de prost, cu prioritizarea cetăţenilor ”esenţiali” de prin unităţile militare ale patriei, laolaltă...