Prevederea potrivit căreia, în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul DNA  poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă, este neconstituţională, au decis judecătorii CCR.

”Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie sunt neconstituţionale”, anunţă CCR.

Dispoziţiile art. 13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, constatate ca fiind neconstituţionale, au următorul cuprins: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă”.

„Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art.21 alin.(3) şi art.24 din Constituţie, precum şi de art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute”, transmite Curtea Constituţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/04/6385645-mediafax-foto-liviu-untaru.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/04/6385645-mediafax-foto-liviu-untaru-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Prevederea potrivit căreia, în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul DNA  poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă, este neconstituţională, au decis judecătorii CCR. ”Cu majoritate...