Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Dana Gărbovan, a declarat, marţi seara, la emisiuna „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că a remarcat în mod special, în această perioadă, o anumită reţinere a cetăţenilor de a discuta despre drepturi şi libertăţi fundamentale. Judecătorul explică faptul că măsurile nu se impun cu forţa, „nu cerţi permanent oamenii”.

„Cumva le-au pus pe toate în suspensie şi acum singura noastră grijă este cea privind sănătatea. Niciodată nu poţi să rupi un drept de celelalte drepturi şi să spui că ai grijă prioritar şi exclusiv de acesta. Sunt nişte drepturi fundamentale, categoric, importante, însă în acelaşi timp, ele, în această perioadă, încalcă mai mult decât de obicei celelalte drepturi, iar rolul statului este de a asigura echilibrul dintre acestea, de a convinge cetăţenii că este o perioadă temporară, că măsurile sunt necesare şi proporţionale, iar măsurile nu le impui cu forţa, nu o faci certând permanent oamenii, nu îi faci să se simtă vinovaţi pentru faptul că au întrebări”, spune Dana Gărbovan.

Judecătorul Curţii de Apel Cluj a mai spus că în acest moment, statul nu mai este văzut de cetăţeni ca un partener, pentru că nu mai insuflă încredere.

„Nu poţi să impui încredere cu forţa, trebuie să o câştigi. (…) Suntem într-un punct foarte dificil, critic. Aş vrea să reamintesc un lucru pe care l-a spus în mod repetat şi Comisia de la Veneţia şi alte organisme internaţionale preocupate pe bună dreptate de soarta statului de drept. Totdeauna în situaţii de criză, în situaţii de alertă, de urgenţă, autoritatea are tendita de a apăsa poate mult prea dur acestă pedală durităţii, a limitării, de a prelua mai multă putere în mâinile sale, iar istoria a dovedit că apoi e foarte greu să o dea înapoi cetăţenilor. Trebuie înţeles acest lucru de către toate forţele politice din acest stat, pentru că altfel nu face decât să crească neîncrederea cetăţenilor, să rească frustrarea acestora şi, evident, toate acestea erup la un moment dat”, a mai spus Dana Gărbovan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/03/img-4261.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/03/img-4261-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Dana Gărbovan, a declarat, marţi seara, la emisiuna „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că a remarcat în mod special, în această perioadă, o anumită reţinere a cetăţenilor de a...