Israelul va despăgubi familiile copiilor, în principal yemeniţi, dispăruţi în anii care au urmat creării statului ebraic, a anunţat luni premierul Benjamin Netanyahu, numind cazul unul dintre cele mai „dureroase” din ţară, notează Le Figaro.

 

Activiştii pentru drepturile omului şi familiile evreieşti imigrante, majoritatea din Yemen, au susţinut de zeci de ani că mii de copii au fost luaţi de la părinţii lor după 1948.

 

Potrivit acestora, copiii au fost daţi cuplurilor evreieşti Ashkenazi (originari din Europa Centrală şi de Est) din Israel şi din străinătate. Medicii i-au asigurat apoi pe părinţii biologici că micuţii lor au murit, dar nu le-au predat trupurile. Acest caz a dat naştere la acuzaţii de rasism şi „discriminare” formulate de sefardici (evreii din est) împotriva „instituţiei” controlate de Ashkenazi care a fondat statul. 

 

“Este timpul ca suferinţa familiilor din care au fost luaţi bebeluşii să fie recunoscută de stat (…) şi ca aceste familii să fie despăgubite”, a declarat Benjamin Netanyahu. El a subliniat totuşi că banii nu vor repara „suferinţa cumplită” şi „insuportabilă” a familiilor din Yemen sau din alte ţări arabe şi din Balcani.

 

Statul va plăti în total 162 milioane de sicli familiilor (aproximativ 41 de milioane de euro). Familiile copiilor morţi al căror loc de înmormântare este necunoscut vor primi 150.000 de sicli (aproximativ 37.800 de euro). Iar familiile copiilor a căror soartă rămâne necunoscută vor primi 200.000 de sicli, a declarat luni ministrul israelian de Finanţe, Israel Katz. 

 

În 2016, Benjamin Netanyahu a declarat că este în favoarea deschiderii dosarelor care urmau să rămână secrete până în 2031. Câteva luni mai târziu, ţara a deschis arhivele. De-a lungul anilor, mai multe anchete oficiale au concluzionat că majoritatea copiilor dispăruţi au murit, subliniind condiţiile sanitare precare din taberele în care fuseseră găzduite familiile lor.

 

La scurt timp după crearea statului Israel, autorităţile au înfiinţat tabere pentru a gestiona fluxul de noi imigranţi evrei, în principal din ţări arabe, inclusiv 30.000 de yemeniţi. Investigaţiile oficiale nu au risipit îndoielile. În 2018, justiţia israeliană a autorizat deschiderea mormintelor copiilor evrei care au murit în anii 1950, precum şi analize genetice pentru a încerca să facă lumină asupra acestor dispariţii. 

 

Statul încearcă să reducă la tăcere familiile cu despăgubiri ridicole şi parţiale fără să-şi recunoască responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat”, a scris asociaţia Ahim VeKayamim care reuneşte familiile copiilor dispăruţi pe contul de Facebook. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/profimedia-0574473629-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/profimedia-0574473629-2-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Israelul va despăgubi familiile copiilor, în principal yemeniţi, dispăruţi în anii care au urmat creării statului ebraic, a anunţat luni premierul Benjamin Netanyahu, numind cazul unul dintre cele mai „dureroase” din ţară, notează Le Figaro. ...