Acest pas a fost unul dintre numeroasele menţionate într-o lege adoptată de parlamentul iranian luna trecută ca răspuns la uciderea principalului om de ştiinţă din ţară, moarte pe care Teheranul a atribuit-o Israelului. Astfel de mişcări ale Iranului ar putea complica eforturile preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, de a reveni la acord, relatează The Guardian.

“Iranul a informat agenţia că, pentru a se conforma unui act juridic adoptat recent de parlamentul ţării, Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului intenţionează să producă uraniu cu un conţinut de îmbogăţire până la 20% la uzina de îmbogăţire a combustibilului Fordow”, a transimis IAEA într-un comunicat.

Fordow a fost construit în interiorul unui munte, aparent pentru a-l proteja de bombardamentele aeriene, iar acordul din 2015 nu permite îmbogăţirea uraniului acolo.

Iranul a încălcat limita de 3,67% a acordului privind puritatea cu care poate îmbogăţi uraniu, dar a ajuns până la maxim 4,5% cu mult sub 20% pe care le-a realizat înainte de acord.

Scopul principal al acordului a fost extinderea timpului pe care Iranul avea nevoie pentru a produce suficient material pentru o bombă nucleară, la cel puţin un an. De asemenea, a ridicat sancţiunile internaţionale împotriva Teheranului.

Agenţiile de informaţii americane şi AIEA consideră că Iranul a avut un program secret şi coordonat de arme nucleare pe care l-a oprit în 2003. Iranul neagă că ar fi avut vreodată unul.

Biden, care intră în funcţie pe 20 ianuarie, a semnalat că Washingtonul se va alătura aşa-numitului Plan de Acţiune Comprehensiv Comun care vizează limitarea programului nuclear al Iranului.

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat că schimbarea administraţiei din SUA înseamnă că există „o ultimă fereastră” pentru progres care „nu ar trebui risipită”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/01/profimedia-0488307523.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/01/profimedia-0488307523-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Acest pas a fost unul dintre numeroasele menţionate într-o lege adoptată de parlamentul iranian luna trecută ca răspuns la uciderea principalului om de ştiinţă din ţară, moarte pe care Teheranul a atribuit-o Israelului. Astfel de mişcări...