Ţările din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Economică în zona Asia-Pacific (APEC), inclusiv SUA şi China, au pledat pentru eliminarea barierelor comerciale, în cursul unui summit prin videoconferinţă la care a participat inclusiv preşedintele american în funcţie, Donald Trump.

“Vom continua cooperarea pentru a folosi toate instrumentele politice în sensul obţinerii unei reacţii complete, eficiente şi susţinute la pandemia de Covid-19, pentru a minimiza impactul asupra nivelului de trai. Recunoaştem necesitatea de intensificare a măsurilor de stimulare care să faciliteze relansarea economică şi crearea de locuri de muncă”, anunţă liderii APEC într-o declaraţie comună emisă după summitul din Kuala Lumpur (Malaysia).

“Vom coopera pentru facilitarea transferului de produse şi servicii esenţiale, precum şi a deplasărilor persoanelor în siguranţă, identificând şi depăşind barierele în domeniul comercial, prin consolidarea rezistenţei reţelelor de aprovizionare. Recunoaştem importanţa comerţului liber, deschis, corect, nondiscriminatoriu, transparent şi predictibil, a unui mediu de investiţii care să stimuleze relansarea economică în această perioadă problematică”, precizează liderii APEC, conform declaraţiei comune, accesată de agenţia MEDIAFAX.

La reuniunea APEC, desfăşurată prin videoconferinţă, a participat inclusiv preşedintele american în funcţie, Donald Trump. Este prima dată când Donald Trump participă la un summit APEC după anul 2017. Consilierul Casei Albe pentru Afaceri Economice, Larry Kudlow, a declarat, potrivit agenţiei Reuters, că discursul lui Donald Trump la summitul APEC s-a concentrat pe contracararea coronavirusului şi pe relansarea economică. Preşedintele SUA a subliniat că putem învinge coronavirusul, a explicat Larry Kudlow.

La rândul său, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat pentru multilateralism în relaţiile comerciale, cerând intensificarea comerţului şi a investiţiilor în zona Asia-Pacific.

“Impactul războiului comercial (SUA-China -n.red.) a fost eclipsat de pandemia Covid-19. APEC se angajează să evite paşii înapoi, să evite măsurile protecţioniste”, a remarcat Muhyiddin Yassin, premierul Malaysiei, ţară care a organizat summitul.

Din Organizaţia pentru Cooperare în Asia-Pacific (APEC) fac parte 21 de naţiuni, printre care Statele Unite, China, Australia, Canada, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malaysia, Noua Zeelandă, Rusia, Singapore şi Thailanda.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/11/profimedia-0508109694-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/11/profimedia-0508109694-2-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Ţările din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Economică în zona Asia-Pacific (APEC), inclusiv SUA şi China, au pledat pentru eliminarea barierelor comerciale, în cursul unui summit prin videoconferinţă la care a participat inclusiv preşedintele american în funcţie, Donald Trump. ...