Astăzi se împlinesc 20 de ani de când omenirea a luat în stăpânire Staţia Spaţială Internaţională.

[embedded content]

Bill Shepherd, Yuri Gidzenko şi Sergei Krikalev deveneau primii rezidenţi spaţiali pe 2 noiembrie 2000. În cei 20 de ani ai văzut piruete, tumbe şi mişcări acrobatice atât de uşor de făcut în imponderabilitate. Dar nu toate lucrurile sunt uşor de făcut în lipsa gravitaţiei.

[embedded content]

Să bei o cafea de exemplu. Nu cară nimeni ibrice pe Staţia Spaţială, mai ales că ultimul lucru pe care ţi l-ai dori în spaţiu e foc deschis. Astronautul Tim Peake îţi arată procedura.

TIM PEAKE, astronaut: Acum punga de cafea e plină cu apă caldă, ai nevoie de un pai de plastic. Introduci paiul, scoţi capacul şi bei. 

Când stai luni de zile pe Staţia Spaţială, oricât de tuns ai fi la plecare, tot îţi creşte părul. Dar cum să eviţi ca enervantele fire de păr să zboare libere prin staţie. Chris Cassidy îţi explică de ce un aspirator e foarte util când te tunzi.

CHRIS CASSIDY, astronaut: Asta e maşina de tuns standard. Dar părul s-ar împrăştia peste tot. Aşa că o conectăm la un aspirator, cel de aici, şi acum suntem gata de tuns. 

[embedded content]

Şi să rămânem la păr, pentru că un duş pe Pământ e cât se poate de simplu. În imponderabilitate însă, apa o ia în toate direcţiile. Karen Nyberg vine cu un curs rapid de hairstyling spaţial.

KAREN NYBERG, astronaut: Îmi place să încep cu nişte apă caldă cu care-mi ud scalpul. Uneori apa fuge de tine şi încerci să prinzi câtă poţi. Apoi umezesc părul până spre vârfuri. Apoi iau şamponul fără clătire şi-l storc pe scalp şi din nou îl duc până spre vârfuri. Câteodată folosesc pieptenele să-l uniformizez. Apoi iau prosopul şi frec părul cât are încă şampon, pentru că fără apă curgătoare, mizeria trebuie luată cu prosopul. 

[embedded content]

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/11/statia-spatiala.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/11/statia-spatiala-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Astăzi se împlinesc 20 de ani de când omenirea a luat în stăpânire Staţia Spaţială Internaţională. Bill Shepherd, Yuri Gidzenko şi Sergei Krikalev deveneau primii rezidenţi spaţiali pe 2...