Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier vor participa astăzi la o ceremonie oficială de Ziua Unităţii Germane în oraşul Potsdam, la aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Berlin.

Scurtă istorie a unificării

Când Mihail Gorbaciov a început reformele la sfârşitul anilor 1980, care au dus la dezmembrarea şi eventuala dizolvare a Uniunii Sovietice, liderul est-german Erich Honecker a mers până la interzicerea ziarelor sovietice din Republica Democrată Germană (RDG) pentru ca poporul să nu aibă idei, relatează Euronews.

În cele din urmă, totuşi, Honecker şi tovarăşii săi comunişti nu au putut face nimic pentru a opri valul schimbărilor care au măturat estul Europei în 1989. În noiembrie Zidul Berlinului căzuse şi zeci de mii de est-germani trecuseră spre libertate în Germania de Vest.

Dar, în timp ce edificiul din Berlin care simbolizase divizarea Germaniei după Al Doilea Război Mondial căzuse RDG încă exista. Germanii de Est au continuat să plece în Germania de Vest în 1990, înainte de primele alegeri libere organizate în Germania de Est în martie.

La alegeri Partidul Socialismului Democrat (PDS), care reprezenta fostul guvern comunist, a fost zdrobit de partidul  Uniunii Creştine Democrate (CDU) a lui Helmut Kohl, care a promisese reunificarea cu Occidentul. La doar trei săptămâni mai târziu, cancelarul Germaniei de Vest, Helmut Kohl, dezvăluise un plan de unificare în 10 puncte, bazat pe presupunerea că procesul va dura un deceniu pentru a fi îndeplinit. Cu toate acestea, la 3 octombrie 1990, la mai puţin de un an, imnul naţional german a răsunat în clădirea Parlamentului Reichstag din Berlin, pe măsură ce steagul ţării a fost ridicat.

Ziua Unităţii Germane este sărbătorită de atunci la data de 3 octombrie. 

Importanţa economică a Germaniei pentru România

Cel mai important partener comercial al României  este Germania, atât când vine vorba de importuri cât şi la exporturi. Astfel că România a importat în 2019 produse de circa 17 miliarde euro, dar a exportat doar 15 miliarde euro, adică un deficit comercial de aproape 2 miliarde euro (mai exact 1,94 miliarde euro). Ponderea importurilor din Germania reprezintă 20,2% din totalul de importuri, pe când exporturile către Germania reprezintă 22% din total.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/10/profimedia-0560016731.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/10/profimedia-0560016731-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier vor participa astăzi la o ceremonie oficială de Ziua Unităţii Germane în oraşul Potsdam, la aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Berlin. Scurtă istorie a...