Când îţi mai spui că noi suntem desculţii Europei, să îţi aduci aminte că n-am fost întotdeauna cei mai trişti de pe continent. Te voi surprinde, dar să ştii că am avut un primar pe care l-au admirat şi invidiat în Occident.

Janos Torok este omul care a făcut ca întreaga Europă să se uite cu invidie spre Timişoara. Se întâmpla pe 12 noiembrie 1884. Atunci, Timişoara a devenit primul oraş, de pe continent, cu străzile iluminate electric. 731 de becuri, pe 60 de kilometri de străzi, s-au apris pentru prima dată. Fără gaz. Şi nu a fost singura realizare a primarului ales în funcţie la doar 33 de ani. În cei 9 ani de mandat, Torok a făcut şcoli, poduri metalice peste Bega, reţea de canalizare, bulevarde şi teatre. 

 

 

 

Janos Torok – primar model

 

 • A construit reţeaua de canalizare din centrul oraşului
 • A înfiinţat Şcoala Superioară Regală de Stat
 • A finalizat Gara de Est
 • În 1879 a început lucrările la reţeaua de telefonie urbană
 • A înfiinţat Şcoala de Arte şi Meserii
 • A continuat pavarea străzilor din Cetate
 • A lărgit drumurile de intrare în oraş
 • A dat în folosinţă prima turnătorie de fier din oraş
 • A construit un orfelinat
 • A ridicat primul pod metalic peste Bega
 • A înfiinţat un fond de pensii

 

 

Dacă Torok ar fi astăzi primarul Timişoarei, ţi-aş spune că e cool şi open mind. Tânăr, cu studii în străinătate şi experienţă în administraţie, a îmbrăţisat toate ideile inovatoare ale vremii si le-a pus in practica. Pentru toate astea, Torok este si acum, după aproape 150 de ani, un primar model. 

 

În 2020 nu doar că e aproape imposibil să-i găseşti primarului Torok un echivalent. Dar, puţine lucruri mai amintesc despre realizările tânărului care a transformat Timişoara într-un oraş modern.

 

Ştie asta foarte bine şi Ludovic Satmari.

 

El este ghid turistic de 16 ani. În fiecare an plimbă sute de străini pe străzile Timişoarei. Ar vrea să le arate turiştilor de ce Timişoara a scris istorie şi în Europa, nu doar în România modernă. Să le arate un muzeu care să păstreze tot ce a avut oraşul mai bun. Dar, nu are ce. 

 

Mulţi dintre turiştii străini aud puţine lucruri despre Timişoara, dar unul dintre ele este că Timişoara a fost primul oraş din Europa continentală cu străzile iluminate electric. Chestia asta ar putea fi întărită într-o sală a muzeului, sau într-o secţie a muzeului, care să fie despre chestia asta.

 

Timişoara a început să se dezvolte sub stăpânirea ungară a lui Carol Robert de Anjou, în secolul al XIV-lea. A fost, pentru scurt timp,  şi capitală a regatului ungar.

Cetatea a fost apoi cucerită de otomani şi pentru aproape două secole a devenit un important bastion militar turcesc.

 

În 1716, istoria Timişoarei ia o puternică întorsătură. Cetatea e cucerită de Imperiul Habsburgic şi începe reconstrucţia şi dezvoltarea oraşului drept capitală a Banatului.

 

 

 

 

 

Janos Torok – primar model

 

A construit reţeaua de canalizare din centrul oraşului

A înfiinţat Şcoala Superioară Regală de Stat

A finalizat Gara de Est

În 1879 a început lucrările la reţeaua de telefonie urbană

 

 

 

A înfiinţat Şcoala de Arte şi Meserii

A continuat pavarea străzilor din Cetate

A lărgit drumurile de intrare în oraş

 

 

A dat în folosinţă prima turnătorie de fier din oraş

A construit un orfelinat

A ridicat primul pod metalic peste Bega

A înfiinţat un fond de pensii

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/pixel-1.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/pixel-1.pngrootstireaUncategorised
Când îţi mai spui că noi suntem desculţii Europei, să îţi aduci aminte că n-am fost întotdeauna cei mai trişti de pe continent. Te voi surprinde, dar să ştii că am avut un primar pe care l-au ...