Tu încă te plângi că nu poţi vorbi cu masca şi nici nu îl poţi auzi pe cel de lângă tine? Lasă-mă să îţi spun cât de greu este pentru o persoană cu deficienţe de auz să comunice cu masca. Ei au nevoie să citească pe buze pentru a înţelege mesajul celuilalt. 

 

Am stat de vorbă cu o familie de persoane hipoacuzice, care mi-au arătat că fiecare vizită la mall, la supermarket sau chiar la medic este un chin. Toţi poartă mască pentru că sunt obligaţi de lege. Însă această lege a blocat o cale importantă de comunicare pentru cei care nu aud şi folosesc gesturile. De teama coronavirusului, nimeni nu vrea să îşi scoată masca, astfel încât hipoacuzicii să le poată citi pe buze informaţia transmisă. 

 

Familia Stan ştie că masca este obligatorie prin lege şi se conformează regulilor. Însă ei ar vrea ca în instituţiile cheie din ţară, în magazine şi în spitale, oamenii să poarte măşti transparente sau chiar viziere, astfel încât să le poată citi pe buze informaţia. 

 

STAN PARASCHIV, persoană cu deficienţă de auz(voce: interpret în limbaj mimico-gestual Raluca Ion) Când merg la magazin, vorbeşte vânzătorul, nu aud. Îl rog să dea deoparte masca, iar vânzătorul refuză. Iau cu mine un carneţel, scriu şi arăt ce doresc să cumpăr. Persoana surdă, dacă are interpret, înţelege – chiar dacă are mască sau nu. La magazin ne întreabă dacă plătim cash sau card şi nu înţelegem din cauza măştii. 

 

ALINA MARIN, persoană cu deficienţă de auz (voce: interpret în limbaj mimico-gestual Raluca Ion): Pe apel video este mai uşor când nu este prezent interpretul, şi este chiar ideal, atât pentru cei cu deficienţe de auz, cât şi pentru cele „auzitoare”.

 

RALUCA ION, interpret în limbaj mimico gestual: Persoanelor cu deficienţă de auz le este de foarte mare ajutor această mască transparentă pentru a se vedea buzele, pentru a le facilita citirea pe buze.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/09/profimedia-0517651506.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/09/profimedia-0517651506-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Tu încă te plângi că nu poţi vorbi cu masca şi nici nu îl poţi auzi pe cel de lângă tine? Lasă-mă să îţi spun cât de greu este pentru o persoană cu deficienţe de auz să comunice...