Noul Cod Silvic a fost promulgat de preşedinte, dar nu poate fi folosit până când nu apar şi normele de aplicare. Activiştii de mediu sunt nemulţumiţi de forma finală a legii, deşi aceasta prevede pedepse mult mai aspre.

Dacă până acum cei care erau prinşi cu o cantitate mai mică de 5 metri cubi de lemn pentru care nu aveau documente erau amendaţi, potrivit noii legi aceştia ar putea ajunge chiar şi la închisoare. În funcţie de gravitatea faptei, pedeapsa este de la 6 luni la 7 ani. În plus, autovehiculul care transportă lemnul tăiat ilegal va fi confiscat.

Acestea sunt doar câteva din modificările aduse Codului Silvic. Activiştii de mediu sunt, însă, nemulţumiţi.

Florin Stoican şi Alexandru Teleagă, reprezentanţii a două ONG-uri care luptă pentru protecţia pădurilor, spun că legea este doar „o cârpeală”. Aceştia reproşează guvernului, dar şi parlamentarilor că nu au rezolvat probleme importante, cum ar fi interzicerea de orice fel a tăierii arborilor din parcurile naturale.

„La ora actuală, noi avem un amestec în legislaţie şi inclusiv în parcurile naţionale se poate face exploatare în peste 50% din suprafeţe. Şi una din propunerile din Codul Silvic, care trecuse de Senat, dar a picat la Camera deputaţilor, era aceea de a interzice o bună parte din lucrările silvice în parcurile naţionale”, explică reprezentantul Asociaţia Kogayon, Florin Stoican.

„Pentru industrie, o cantitate se duce din subestimarea diametrelor şi înălţimilor arborilor care creează un volum suplimentar şi e transportat fie cu mai multe transporturi cu acelaşi aviz, fie se supraîncarcă camioanele. Adică, se declară o cantitate şi se transportă dublu sau, mă rog, cu 20% mai mult”, spune reprezentantul Asociaţia „Altitudinea”, Alexandru Teleagă.

Efectele noului Cod Silvic vor fi văzute abia după ce vor fi emise şi normele de aplicare a legii. Până atunci, Iulian, pădurar la Ocolul Silvic Dăbuleni, se luptă, fără prea mari şanse de izbândă, cu hoţii de lemne. Estimează că, sub ochii lui, în ultimii ani, au fost defrişate ilegal între 400 şi 600 de hectare de pădure, în această zonă. Hoţii fură des, dar în cantităţi mici, aşa că se aleg doar cu amenzi pe care nu le plătesc.

„Aici s-a săvârşit o tăiere ilegală de arbori, de cetăţeni din localitea Ocolna. Ştiindu-se violenţa oamenilor din localitatea Ocolna, evităm, de cele mai multe ori, să ne confruntăm cu ei. Sunt oameni care nu au legătură cu pădurea. Oameni care nu lucrează în interiorul pădurii, doar fură din pădure. Au dezvoltat afaceri. Îi ajută, îi încurajează şi cetăţenii la acest furt de lemne”, a declarat Iulian Minuţă-Mic, pădurar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/09/padure-publimedia-shutterstock.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/09/padure-publimedia-shutterstock-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Noul Cod Silvic a fost promulgat de preşedinte, dar nu poate fi folosit până când nu apar şi normele de aplicare. Activiştii de mediu sunt nemulţumiţi de forma finală a legii, deşi aceasta prevede pedepse mult...